Yatırım çekme milli takımı

Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın Türkiye’de yatırım yapmış uluslararası kuruluşların temsilcileri ve Türk iş dünyasının önde gelen isimleriyle 2013 yılı Ekim ayında hayata geçirdiği “Yatırım çekme milli takımı” ikinci kez ABD’ye önemli bir çıkarma yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YAKUP SAYAR 

NEW YORK -  Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın (Başbakanlık Yatırım Ajansı), Türkiye’de yatırım yapmış uluslararası kuruluşların temsilcileri ve Türk iş dünyasının önde gelen isimlerinden oluşturduğu “Yatırım çekme milli takımı” Türkiye’deki iş ortamına yönelik algının iyileştirilmesi ve pekiştirilmesi amacıyla Washington ve New York’ta 6 ay aradan sonra ikinci kez önemli bir ‘road show’ düzenledi. 

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türk heyetini ‘yatırım çekme milli takımı’ şeklinde nitelendirerek, “Türkiye’de son dönemdeki siyasi atmosfer ve Twitter’ın kapatılması gibi gelişmeler yatırımcıların kafasında birçok soru işaretleri uyandırmış durumda. Hatta bazılarında çeşitli endişler var. Bunu Gezi olaylarıyla birleştiren bir kesim bile var. Biz yanlış bilgiler varsa onları düzelterek, asıl olarak uzun vadede Türkiye’deki yatırım ortamının cazibesini anlatıyoruz. Tabii son gelişmeler işimizi zorlaştırıyor ancak önemli olan bir maç kazanmak değil, şampiyon olmak. Biz yatırım çekmeye uzun soluklu bakıyoruz, mottomuz şampiyonluk. Yatırımcının ve Türkiye’nin her zaman kazandığı bir ortam oluşturmak ana hedefimiz” dedi. 

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Business Council for International Understanding (BCIU) işbirliğinde gerçekleşen zirveye Türkiye’den gönüllü olarak, Demsa ve Mediasa Başkanı Demet Sabancı, 3M Kamu İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeff rey Rageth, Baker McKenzie Türkiye Yönetici Ortağı Daniel Matthews, EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey, Mitsubishi Corp Kıdemli Başkan Yardcımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Hiroshi Miyoshi, YASED Başkan Vekili Akın Kozanoğlu ve Yapı Kredi Baş Ekonomisti Cevdet Akçay katıldı. 
Tedbir ile politikayı ayırmak lazım 

ABD merkezli uluslararası yatırımcıların temsilcileri ve medya mensuplarıyla bir araya gelen Türk heyetine yöneltilen sorular, başta Twitter ve Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerine erişimin engellenmesi, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile içki satışına yönelik düzenlemeler konusunda yoğunlaştı. 

Twitter ve Youtube gibi sosyal medyaya erişiminin engellenmesiyle ilgili soruları doğal karşıladıklarını belirten Aycı şöyle konuştu: “Öncelikle tedbir ve politikayı birbirinden ayırmak lazım. Türkiye’de seçim sürecinde yaşananlar kalıcı politikalardan çok tedbir niteliğinde. Twitter ile ilgili son günlerde oldukça olumlu gelişmeler oldu. Ama keşke bu gelişmeler bütün bunlar yaşanmadan olsaydı. Dünyada aslında sosyal medya için tam olarak oluşturulmuş bir regülasyon yok. Her ülkenin üzerinde anlaştığı bir takım standratlar yok. Dolayısıyla biz yatırımcılara, ‘Son 12 yılda birçok alanda ciddi reformlar geliştiren, ekonomik olarak bir sıçrama gerçekleştiren Türkiye’nin sosyal medya konusunda da, devletin milli güvenlik haklarının, bireyin erişim haklarının ve servis sağlayan şirketlerin güvenliğinin sağlanacağı bir yol bulacağından hiç şüphemiz yok. Türkiye yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi ve şeff af ve hızlı bir hukuk sisteminin kurulması konusunda yeni bir reform süreci içinde diyoruz.” 

3 ayda 5.4 milyar dolar geldi 

İkinci kez düzenlenen yatırım road showu’nun ilki geçen yıl ekim ayında gerçekleşmişti. Her ikisinde de Türk iş dünyasının yerli ve yabancı temsilcileri ABD’li yatırımcılara Türkiye’yi ve iş ortamını anlattı. Yaptıkları işin aslında ‘yatırım diplomasisi’ olduğunu kaydeden Aycı, “Türkiye’deki yatırım ortamına ilişkin dış algının iyileştirilmesi için inisiyatifi ele almak istedik. Direk Türkiye’ye yatırım yapan uluslararası şirketlerin deneyimlerini paylaştıkları bir heyet oluşturduk. 6 ayda 1 bu ziyaretleri tekrar edeceğiz. Kendimizi unutturmadan, gelişmeleri birinci elden aktararak, yatırımcıları en doğru şekilde bilgilendireceğiz. Bunun ve tabii ki Türkiye ekonomisinin sağlam duruşunun olumlu sonuçlarını şimdiden almaya başladık. Türkiye 2013 yılında yüzde 8’lik artış sağlayarak 9.5 milyar dolar sıfırdan (greenfield) yatırım çekerek 19. sırada yer almıştır ve önceki yıllara göre küresel sıralamadaki yerini de yükseltmiştir. 

Öte yandan aralık-ocak ve şubat ayında 5.4 milyar dolar doğrudan yatırım çektik. Sadece Ocak ve Şubat 2014’de doğrudan yabancı sermaye girişimiz yüzde 28 arttı” diye konuştu. 

Demet Sabancı’ya ortaklık teklifi 

Heyetin Washington’daki toplantısında Demsa ve Mediasa Başkanı Demet Sabancı’ya ABD merkezli uluslararası bir otel zincirinden ortaklık teklifi geldi. Konuya olumlu baktıklarını belirten Sabancı, “Şimdilik adını açıklamamız doğru olmaz. Ancak birlikte Türkiye’deki fırsatlara bakmak üzere yeniden bir araya gelmeye karar verdik. Başbakanlık Yatırım Ajansı ile bu heyetin içinde yer almak çok büyük bir gurur vesilesi. Türkiye’ye ilgi çok fazla, hatta çok yakından takip ediyorlar. Ancak bu şekilde gelip bizzat anlatmak kadar yatırımcıları Türkiye’ye getirmek ve kendi gözleriyle Türkiye’deki potansiyeli görmelerini sağlamak çok önemli. Çünkü kendileri görünce karar vermeleri çok daha kolay ve çabuk oluyor” diye konuştu.

Türkiye’ye yönelik büyük bir algı açığı var 

Yatırım diplomasisi olarak gördükleri bu road show’ların siyasiler tarafından da yapılması gerektiğini kaydeden Yapı Kredi Baş Ekonomisti Cevdet Akçay şunları söyledi: “Özellikle Avrupa’da Türkiye’yönelik hiçbir gelişmekte olan ülkeye olmadığı kadar büyük bir algı açığı var. Türkiye’ye yönelik olarak her kriz çok agresif fiyatlanıyor. Örneğin Merkez Bankası’nın düşük faiz politikası doğru bir politika olduğu için sürüyor. Hükümet baskısı nedeniyle değil. Ama bunun anlatılması lazım. Siyasilerin konuşmaları nedeniyle Merkez’in doğru politikaları güme gidiyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir