Yatırımcı hisse senedine yöneldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

 

Geçtiğimiz hafta, Fed toplantısının yansımalarıyla artan risk iştahı borsaların kapılarını açarken, altın güçlenen rezerv para karşısında aşağı yönde bir grafik çizdi. Ayı piyasası emtiada topyekun kendini hissettirirken, tüm kıymetli ve temel metaller zarara uğradı. Altın haftayı 1197 dolar/ons seviyesinden bitirerek yüzde 2.5 değer kaybetti. 

Altın haftaya, 1222.45 dolar/ons’tan satış baskısıyla başladı. ABD’nin sanayi üretiminin şubat ayından bu yana en güçlü artışını gerçekleştirmesi, yatırımcıların risk iştahını açarak borsalara yöneltirken, altın sert bir düşüş ile 1191 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. Salı günü Euro Bölgesi’ne ve lokomotif ülkesi Almanya’ya ait hizmet ve imalat sektörüne dair veriler beklentileri aşarken, kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen Zew endeksinde ciddi yükseliş kaydedilmesi ortak paraya ivme kazandırdı. Altın da yükselişe eşlik ederek 1223 dolar/ons’u aştı ancak bu seviyede tutunamadı. Geçen hafta piyasalarda birçok kaygı verici gelişmeler olmakla birlikte en öne çıkan endişeler Rusya Rublesinin kısa zamanda yüzde 15 değer kaybetmesi olu. Rusya Merkez Bankası’nın acil olarak faizleri yüzde 10.5’den yüzde 17 seviyesine yükseltmesine rağmen Ruble, dolar karşısında rekor düşük seviyeye ulaştı. Trader ve yatırımcılar Başkan Putin’in bir sonraki hamlesinin ne olacağını merak ediyorlar. Hafta ortasında Tüm piyasaların odaklandığı Fed toplantısında Başkan Yellen, para politikasına dair ‘sabır’lı bir yaklaşım içinde olacaklarını belirtti. Herhangi bir tarih açıklamasında bulunmadan yumuşak bir tavırla yapılan açıklamada, ancak iki toplantı sonrasında normalleşme yönünde gelişme olabileceği belirtildi. 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutulan faizler, görünen o ki 2015 Nisan ayından evvel yükseltilmeyecek. Gelişmeler dolar pozitif fiyatlanırken, ABD'nin Kasım ayına ait TÜFE rakamlarının son 6 yılın en hızlı düşüşünü kaydetmesi, altının enflasyona karşı kalkan olmasının da cazibesini ortadan kaldırınca sarı maden 1184 dolar/ons’a kadar geri çekildi. FED toplantısını daha sakin bir şekilde okuyan yatırımcılar, faiz artırımına kadar daha 4 aylık bir süre olduğundan altına kaybını geri kazandırdı ve altın 1213.87 dolar/ons’a kadar atak yaptı. ABD’den açıklanan işsizlik başvurularında beklentinin tersine düşüş kaydedilmesi borsalardaki risk iştahını açarken, altının sevincini kursağında bırakarak tekrar 1.200 dolar/ons seviyesine sürükledi. Cuma gününü sakin geçiren kıymetlilerden altın 1205 dolar/ons son fiyatıyla yüzde 2.56 değer kaybederken, gümüş yüzde 5.68 ile en fazla değer kaybeden kıymetli oldu. Platin yüzde 2.7 ve paladyum yüzde 0.7 oranında kayba uğradı. 

Piyasalar seneyi bitirmeye hazırlanırken, Christmas tatilinden önce karını görmek isteyecek yatırımcılar enstrümanların kırmızıda kapatmasına neden oluyor. Ekim sonunda 1.180 dolar/ons'taki kritik desteğini kıran altın, kasım başında 1132 dolar/ons'a kadar geri çekilmişti. Bu seviyeden toparlanarak yükseliş yönünde istekli olduğu gösteren altın için 1200 dolar/ons'un altı alım için uygun seviyeler olarak gözüküyor. Bu hafta içerisinde beklentimiz altın’ın 1230 -1180 dolar/ons bandında işlem göreceği yönünde.