Yavaşlama var ama büyüme devam ediyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2014 yılının ilk yarısında milli gelirdeki gelişmeleri sergileyen rakamlar, ekonomide bir yavaşlamanın başladığını gösteriyor. 

Yavaşlama sadece imalat sanayinde değil.Tarım ve inşaat gibi üretici sektörlerde de yavaşlama var. 

Üretimdeki yavaşlamadan daha büyük bir yavaşlama hane halkının tüketim harcamalarında ortaya çıkmış durumda. 

2014 yılının ilk 6 ayında ,ekonomi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.3 oranında büyüdü. 2014 yılının ilk 3 aylık döneminde büyüme yüzde 4.1 idi.İkinci 3 aylık dönemde yüzde 2.1’e geriledi. 

Büyüme 3 önemli sektördeki, imalat sanayi,tarım ve inşaat sektörlerindeki üretimden etkilenir. 
• Büyümenin lokomotifi imalat sanayidir. İmalat sanayinin büyümedeki (milli gelirdeki) ağırlığı yüzde 25-26 dolayındadır. İmalat sanayi ilk 3 ayda yüzde 5.3 büyümüştü. Büyüme ikinci 3 ayda yavaşladı. Yüzde 2.0 oldu.Altı aylık büyüme yüzde 3.6 oranında. 
• Tarım önemli. Enfl asyonun nedeninin gıda maddeleri fiyatları artışı olduğu söyleniyor. Gıda maddeleri fiyatlarının arkasında ise üretim yetersizliği var. Tarımın milli gelirdeki ağırlığı yüzde 6 oranında. Tarımdaki büyüme sadece yüzde 0.02 oranında. 
• İnşaatın milli gelirdeki ağırlığı yüzde 6 dolayında. İlk 3 ayda yüzde 5.1 büyüyen inşaat kesimi, ikinci 3 aylık dönemde yüzde 2.6 büyüdü. Altı aylık büyüme yüzde 3.8 oranında. 

Gelirin oluşumundan sonra önemli olan bu gelirin nasıl harcandığıdır. Gelirin nimetlerinin nasıl dağıldığıdır. 
• Hane halkı milli gelirin yüzde 66.7 büyüklüğünde bir tüketim yaptı. 

Ne var ki ilk yarıda ekonomi yüzde 3.3 büyürken, hane halkı tüketimindeki artış sadece yüzde 1.6 oranında. Büyümenin nimetinden tüketici yararlanamadı. İlk 3 ayda hanehalkı tüketim artışı yüzde 3.2 iken ikinci 3 ayda yüzde 0.4 oldu. Nerede ise tüketim yerinde saydı.
 • Halbuki kamu,tüketimini milli gelir artışının üzerinde artırdı. Kamu tüketim artışı yüzde 5.6 oranında. 
• Milli gelirin yüzde 24.2’si oranında yatırım yapıldı. Bu çok önemli bir oran.Bu büyüklükte yatırımın ekonomiyi uçurması beklenir. Ama uçurmuyor. Çünkü bu yatırımın 13.8’i makine ve teçhizat yatırımı ,10.4’ü inşaat yatırımı. İnşaat yatırımlarının 3.9’u kamunun 6.5’u özel sektörün yatırımı. 

Tekrarda yarar var inşaat yatırımı milli geliri yüzde 6 büyütürken, makine ve teçhizatın kullanıldığı imalat sanayinin büyümeye katkısı yüzde 25-26 oranında. 
Şimdilerde yatırımların büyük bölümünün inşaat sektörüne gitmemesi için tedbir alınması gündeme geldi. İnşaat sektöründekiler bir yanda stok sorunu ile boğuşurken, inşaat sektörünü sınırlayıcı tedbirlerin gündeme gelmesinden büyük ölçüde rahatszı oluyor. 

Ne var ki ikinci 3 aylık dönemdeki yavaşlama devam ediyor. Yavaşlama sadece inşaat kesimini değil,- tarım ve imalat sanayini de üzecek boyutda. 

Her şeye rağmen büyümenin yüzde 3’lerin üzerinde devam etmesi sevinilecek bir durumdur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018