Yavuz Sultan Selim Köprüsü önemli bir projedir

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Boğaz üzerinde daha önce inşa edilen iki köprü var. Üçüncü köprü, öncekilerden farklı bir köprüdür. 

Üçüncü Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) İstanbul için ve ekonominin bütünü için önemli bir yatırımdır. 

Birinci (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) ile ikinci köprü (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü), yolcu ve yük trafiği için inşa edildi. 

Daha sonra ağır vasıta trafiği ikinci köprüye aktarıldı. 

Üçüncü köprü özellikle ağır karayolu yük trafiğini rahatlatacak. Bundan sonra ise ağır vasıta trafiğini üçüncü köprü taşıyacak. 

Ağır vasıta trafiği hem İstanbul, hem Türk ekonomisi için önemlidir. 

Avrupa’dan Asya’ya, Asya’dan Avrupa’ya karayolu trafiği giderek artıyor. Üçüncü köprü bu trafiğin hem akışını kolaylaştırıyor hem de trafiği İstanbul’un yerleşim bölgelerinin dışına çıkarıyor. 

Üçüncü köprüyü de içine alan Kuzey Marmara Otoyol Projesi’nin Yap-İşlet Devret modeli kapsamında 2012 yılında yapılan ihalesini, 2.5 milyar dolar ödeme karşılığı, 10 yıl 2 ay 20 gün işletme hakkı isteyen Türk IC İçtaş ve İtalyan Astaldi ortaklığı kazandı. 

İhaleyi kazanan ortaklık 169 kilometrelik Kutköy-Akyazı ve 88 kilometrelik Kınalı-Odayeri karayolu geçiş ücretleri ile köprünün geçiş ücretini toplayacak. 

Köprü ve otoyollardan geçiş ücreti yolcu araçlarında 3 dolar, ağır taşıt araçlarında 15 dolar olarak belirlendi. 

Devlet günde 135 bin otomobil eşdeğeri araç geçiş gelirini garanti ediyor. 

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün açıklamalarına göre 2016 yılında birinci ve ikinci köprülerden aylık toplam geçiş 9.5-12 milyon araç arasında. 

İki köprüden günlük toplam geçiş 370-400 bin araç. Bundan sonra ağır araçlar üçüncü köprüden geçeceğinden, ikinci köprü trafiği azalacak. 

Birinci köprünün en geniş açıklığı 1.090 m. İkinci köprünün 1.090 m. Üçüncü köprünün 1.408 m. 

Birinci köprü 30 m. İkinci köprü 39 m. genişliğinde idi. Üçüncü köprü 73 m. genişliğinde. 

Üçüncü köprü 4 gidiş, 4 geliş karayolu trafiğine ve bir gidiş bir geliş raylı sistem geçişine imkan verecek. 

Birinci köprü 1973 yılında işletmeye açılmıştı. Maliyeti 27 milyon dolardı. İkinci köprü 1988 yılında işletmeye açıldı. Maliyeti 125 milyon dolardı. 

Açıklamalara göre üçüncü köprü ve bağlantı yolları için 8.5 milyar TL. harcama yapıldı. 

Tekrarda yarar var. Yapılış amacı nedeniyle üçüncü köprü, birinci ve ikinci köprüden farklı. Birinci ve ikinci köprü trafiğinin ağırlığı sabah ve akşam saatlerinde işe gidiş ve işten dönüş trafiği 

“İstanbul’un Nazım Planı yapılmadan, köprü yapılır ise çarpık yapılaşma gelişir. Önlenemez. Anadolu yakası yatakhane, Avrupa yakası işyeri olur. İnsanlar sabah uyanır. Anadolu yakasındaki işyerine gitmek için köprüden geçer. Akşam, uyumak için gene köprüden geçerek Anadolu yakasına döner. Böyle bir trafiğe bir köprü yetmez. Köprüler birbirini doğurur.” 

Uyarılar dikkate alınmadığı için köprülerden sonra yapılan deniz altı geçiş projeleri de trafiği rahatlatamıyor. İstanbul’da hala Nazım Plan yok. Hala insanlar sabah çalışmak için Avrupa yakasına, akşam uyumak için Asya yakasına geçiyor. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nun finansmanının ve yapımının aksamaması, kısa sürede tamamlanması önemlidir. Hayırlı olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018