'Yaygın bayi ağı, Topluluğumuzun rekabet gücünü oluşturuyor'

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç, bayilerinin Topluluğun temel taşlarından biri olarak nitelendirdiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Her gün tüketiciler ile birebir temas halinde olan bayi teşkilatı, halkımız nezdinde bizim en önemli temsilcilerimizdir. Yaygın bayi ağı, Topluluğumuzun en önemli rekabet gücünü oluşturuyor" dedi. 

Koç Holding'in Türkiye'nin dört bir yanına yayılan bayi teşkilatı Bizden Haberler Dergisi'nin bu ayki dosya konusu oldu. Koç Holding'in kurumsal dergisi Bizden Haberler'in ekim sayısında verdiği röportajda Koç, bayilerinin Topluluğun temel taşlarından biri olarak nitelendirdiğini ve büyük bir aile olduğuklarına yürekten inandığını kaydetti. 

Her gün tüketiciler ile birebir temas halinde olan bayi teşkilatının, halk nezdinde kendilerinin en önemli temsilcileri olduğunu aktaran Koç, yaygın bayi ağının, Topluluğun en önemli rekabet gücünü oluşturduğunu belirtti. 

Bugün tüketici nezdindeki gözleri ve kulakları haline gelen bayi teşkilatları sayesinde Türk halkının taleplerini hatta beklentilerini anlama konusunda çok önemli aşamalar kaydettiklerini, onlar sayesinde toplumun nabzını tutma fırsatını yakalayabildiklerine dikkati çeken Koç, şunları ifade etti: 

"Geleceğe dönük stratejilerimizi bayilerimizden aldığımız güç ve onların ilham veren görüşleriyle şekillendiriyoruz. Bu nedenle bayilerimizi Topluluğumuzun temel taşlarından biri olarak nitelendiriyor ve büyük bir aile olduğumuza yürekten inanıyorum. Biz şirketlerimize yatırım yaparken, bayilerimiz de bizimle birlikte yatırım yapıyor ve bu sayede hep birlikte büyüyoruz. Bugün Türkiye'de 19 milyon ailenin tümünde en az bir ürünümüzün bulunmasını, markalarımızın pazardaki üstün konumlarını hep bayilerimiz kanalı ile sağladık. 

Bu büyük başarı elbette ki tesadüfi değil. Bayi teşkilatının oluşturulmasında öncelik verdiğimiz değerlerin başında iş ahlakı geliyor. Topluluğumuzu temsil edecek bayilerimizin iş yapış biçimlerinin Koç Topluluğu ile uyumlu olması, bunun da ötesinde iş ahlakını özümsemiş olması kaçınılmaz bir zorunluluk. Bunun yanı sıra büyümeye, yatırım yapmaya açık ve hevesli olmalarını önemsiyoruz." 

"Bu yapının uzun yıllar başarıyla sürdürülebilmesinde insan ilişkilerinin önemi çok büyük" 

Mustafa Koç, Türkiye'nin en büyük satış ve servis teşkilatının oluşturulmasında ve bu yapının uzun yıllar başarıyla sürdürülebilmesinde insan ilişkilerinin önemi çok büyük olduğunu vurgulayarak, bu zor ulaşılır başarının sırrının bayileriyle kurdukları yakın ilişki ve işbirliği kültüründe yattığına inandığını bildirdi. 

Bayi teşkilatı ile sağlıklı, süreklilik arz eden ve gelişime açık ilişkiler kurmanın ve geliştirmenin, Koç Topluluğu'nun geleneği olduğuna dikkati çeken Koç, geçmişten aldığı güç ile yüzünü geleceğe, daha ileriye ve gelişime dönmüş bir topluluk olarak amaçlarının, bayilerle daima bu verimli diyalog ve sıcak ilişkiyi sürdürmek olduğunu kaydetti. 

Vehbi Koç'un, bayilerini her zaman Koç Ailesi'nin birer ferdi olarak gördüğünü anımsatan Koç, şunları aktardı: 

 "Onlarla yakın ilişkisini ömrü boyunca sürdürdü. Gezilerinde, bayileri işyerlerinde ziyaret etmeyi ve onların görüşlerini almayı, düşüncelerine kulak vermeyi işinin bir parçası olarak gördü. Yıllarca süren bu ilişkiler kalıcı dostluklara dönüştü. Üçüncü kuşak olarak biz de bu kültür ve anlayışla büyüdük. Bu geleneği, gerek şirketlerin bayi toplantıları gerekse Anadolu Buluşmaları ile bugüne kadar sürdürdük. 

Bu toplantılar sayesinde bayilerimize tek tek ulaşma fırsatına ve Koç Topluluğu olarak stratejilerimizi belirlerken onların değerli görüşlerine başvurma imkânına sahip olduk. Karşılıklı güven ve saygı temelinde kurduğumuz ilişkilerimizde bayilerimizin verdiği geri dönüşlere her zaman özen gösterdik ve onlarla iletişimi her zaman sıcak tutmaya gayret ettik. Aramızdaki bu sıcak iletişim sayesinde bugüne kadar onlarla birlikte büyüdük ve bundan sonra da onlarla büyümeye devam edeceğiz." 

"Türk tüketicisi artık satıcıdan alıcıya giden tek yönlü bir ilişki istemiyor" 

Tüm dünyada, marka, ürün ve hizmet ile müşterinin ilişkisi değiştiğini vurgulayan Koç, müşteri beklentilerinin her geçen gün daha yükseldiğini belirtti.  

Koç, Türk tüketicisinin de artık satıcıdan alıcıya giden tek yönlü bir ilişki istemediğine değinerek, tüketiciyi daha aktif ve duygusal hale getiren bu ilişkiyi kaliteli ve verimli kılmanın kendilerinin temel görevi haline geldiğini ve bunun bir parçası olarak, grup şirketlerinin mal ve hizmetleri arasında da sinerji, yani bir güç birliği yaratmaya önem vermeleri gerektiğini ifade etti. 

Bu sinerjinin, markalarını güçlendirmede önemli bir katkı sağlayacağını dile getiren Koç, "Bayi teşkilatımız, modern tesisleri ve hizmet kalitesi ile markalarımızın imajını ve müşteri memnuniyetimizi daha ileri seviyelere taşımamızda çok önemli bir rol oynuyorlar. Müşteri beklentilerini karşılamanın her geçen gün daha da zorlaştığı günümüzde; bayilerimiz bizi tüm Türkiye'de yenilikçi, yaratıcı, kaliteli, güler yüzlü ve çözüm üreten bir anlayışla temsil ediyor. Bu denli güçlü ve başarılı bir bayi ağına sahip olduğumuzdan dolayı oldukça şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Tüm başarılarımızın arkasında bu büyük ailenin yarattığı birlik, güç ve motivasyon vardır" ifadelerini kullandı. 

Öncelikle her zaman değişimi takip etmek, her zaman planlı ve programlı olarak hareket etmek, bir de her zaman rakipleri yakından izlemek gerektiğine dikkati çeken Koç, iş yaşamında başarılı olmak için bunların asgari olarak yerine getirilmesi gerekenler olduğunu aktardı. 

"Kalıcı başarının yolu geleceğe yatırımdan geçiyor" 

Koç, kalıcı başarının yolunun geleceğe yatırımdan geçtiğini vurgulayarak, "Tesis ve hizmetlerde dünya standartlarını yakalamak, kaynakları ve sermayeyi akıllıca kullanmak ve kurumsal bir yapıya kavuşmak. Bu üçünü de kurumlarımızı, şirketlerimizi bir adım ileri taşımak için yapılması gerekenler olarak sıralayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 

İnsan kaynağına önem vermenin, ikinci ve üçüncü nesilleri iyi yetiştirmenin sadece şirketlerinin değil, Türkiye'nin gelişmesi için de muhakkak yerine getirmeleri gereken yatırımlar olduğuna belirten Koç, "En kıymetli sermayemiz çalışanlarımızdır, bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Onlara yapacağımız yatırım hiçbir zaman boşa çıkmayacaktır" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir