Yellen: Fed toparlanmayı desteklemekte kararlı

Fed Başkanı Yellen, "Enflasyon ve istihdam, hedefin gerisinde kaldığı ve bu amaca yönelik gelişmeler öngörülenden yavaş gittiği sürece mevcut hedef faiz oranı büyük ihtimalle korunacaktır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin 2016 yılı bitiminden önce sağlıklı bir enflasyon oranına ve tam istihdama yakın bir düzeye ulaşacağını belirtti.

Sanayi üretiminin 2008 krizi öncesindeki zirve noktasına yakın bir yerde bulunduğunu ifade eden Yellen, 2009 yılından bu yana 8 milyon yeni istihdam yaratıldığını ve bu rakamın resesyon dolayısıyla işini kaybedenlerin sayısına eşit olduğunu kaydetti.

Yellen, "Enflasyon ve istihdam, hedefin gerisinde kaldığı ve bu amaca yönelik gelişmeler öngörülenden yavaş gittiği sürece mevcut hedef faiz oranı büyük ihtimalle korunacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Büyüme hızının düşük seyrettiğini ve kısmen elverişsiz hava şartlarının da etkisiyle son aylarda ekonomik verilerin zayıf geldiğini anlatan Yellen, işsizlik düzeyinin yüzde 6,7’de, enflasyon oranının Fed’in koymuş olduğu yüzde 2 hedefinin altında bulunduğunu hatırlattı.

Enerji ve ithal ürünlerin fiyatlarının düşük düzeyde seyretmesinin enflasyon oranında geçici olarak aşağı yönlü baskı yarattığını bildiren Yellen, fiyat artışının yavaş bir hızda Fed’in koyduğu hedefe yaklaşacağını dile getirdi.  

Yellen, ancak ekonomik şartlardaki değişimi gözlemledikten sonra para politikasını sıkılaştırmayı düşünebileceklerini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir