Yellen ve Öncü PMI’lar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yeşim SARIŞEN / YAPI KREDİ YATIRIM

 

Geçtiğimiz hafta gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda yaşanan toparlanma Cuma günü Ukrayna- Rusya endişelerinin tekrar ön plana geçmesiyle birlikte duraksadı. Geçtiğimiz hafta küresel risk barometresi olarak da izlenen ve 50 günlük ortalamasını test eden S&P 500 endeksi haftayı yüzde 1,22 yükselişle tamamladı. Büyük ölçüde güvenli liman algılamasının ön planda olduğu ve yüzde 2,40’ın altına inen ABD 10 yıllık tahvilleri ise zayıf sinyaller üreten bazı makro verilerin de desteğiyle haftayı yüzde 2,34 seviyesinde tamamladı. Bir diğer riskli varlık sınıfı olan ve 8 Ağustos sonrası döviz kurları ve bono piyasaları öncülüğünde toparlanmanın etkili olduğunu gördüğümüz gelişmekte olan piyasalarda ise MSCI GOP endeksi haftayı yüzde 2,77 artıda kapattı.

Bu hafta Ukrayna- Rusya konulu haber akışı ön planda kalmaya devam edecek. FED Başkanı Yellen’ın 22 Ağustos’ta Jackson Hole konferansındaki konuşması da piyasalar tarafından bekleniyor. Birçok makro veride gördüğümüz gibi enflasyonda yukarı yönlü belirgin baskı sinyali içermeyen veriler, Yellen’ın buradaki konuşmasında da güvercince tutumunu devam ettirebilme olasılığını destekler nitelikte. Ancak Yellen’in konuşmasının gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklardaki toparlanmayı ne derece destekleyip desteklemeyeceği önemli olacak. Ayrıca Euro Bölgesi ve Ukrayna riski doğrultusunda Perşembe günü açıklanacak Ağustos ayı öncü PMI’ların ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)Başkanı Draghi’nin Jackson Hole’dekikonuşmasının da izleneceğini not edelim. 

Yatırımcılar çok risk almamalı

Bu hafta makro tarafta ABD’de FED toplantı tutanakları, enflasyon ve konut verileri, Euro Bölgesi’nde ise zayıf büyüme verileri sonrası Ağustos ayı öncü PMI endeksleri, İngiltere’de enflasyon ve perakende satışlar verileri, Çin öncü PMI imalat endeksi takip ediliyor. Çok risk alınmaması gerektiğini tekrar vurgulamak istiyoruz.