Yellen'den düşük gelirli ailelere destek çağrısı

Fed Başkanı Yellen, ABD'deki düşük gelirli ailelerin finansal krizlere karşı ''olağanüstü derecede savunmasız'' olduğunu belirterek, bu ailelerin tasarruflarını artıracak adımlar atabilmeleri için desteklenmesi çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, "büyük durgunluğun", birçok Amerikalı ailenin finansal krizlere karşı ''olağanüstü derecede savunmasız'' olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, çok kısıtlı varlığa sahip olan bu ailelerin, birikimlerini artırabilmeleri için desteklenmesi çağrısı yaptı. 

Fed Başkanı Yellen, Washington merkezli düşünce kuruluşu "Corporation for Enterprise Development"ın bugün düzenlenen konferansına banttan yayınlanan bir konuşmayla katıldı. Kısa konuşmasında birçok Amerikalı ailenin finansal durumunun 2007-2009 krizinden öncekine kıyasla daha kötü olduğunu vurgulayan Yellen, bunun, düşen konut fiyatları ve gelirlerden kaynaklandığını dile getirdi. 

Yellen, Fed'in yaptığı anketlere göre sadece 400 dolarlık beklenmedik bir masrafın Amerikalı ailelerin büyük bir bölümünü borçlanmak zorunda bırakacağını ifade etti. Ülkedeki 25 milyon hane halkının 2013 yılı net varlıklarının 6 bin 400 dolarla sınırlı olduğuna ve birçoğunun hiçbir birikimi bulunmadığına dikkati çeken Yellen, bu ailelerin tasarruflarını artıracak küçük adımlar atabilmeleri için desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.  

Yellen, dün de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Fed'in faiz politikasının değişmediğini ve faiz artırımına tahvil alımlarının bitiminden "kayda değer" bir süre sonra başlanacağını söylemişti. 

Yellen'ın bugünkü konuşması ise Fed'in politikalarına ilişkin herhangi bir değerlendirme içermedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir