"Yem bitkileri destekleri artırılmalı"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Hayvancılığımızın sürekli artan kaba yem ihtiyacını ülke kaynaklarından karşılamalıyız" açıklamasını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvancılığın sürekli artan kaba yem ihtiyacının ülke kaynaklarından karşılanması gerektiğini belirtti. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye'de 2011 yılında 52 milyon tonluk kaba yem ihtiyacının 46 milyon tonunun üretilebildiğini, 46 milyon tonun 10 milyon tonunun da sap, saman, anız gibi kalitesiz kaynaklardan oluştuğunu ifade etti. 

Hayvancılığın sıkıntıya girmemesi için kaba yem üretiminin yıllık ortalama yüzde 4,3 artırılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, kaliteli kaba yem için önemli destekler verildiğini bildirdi. Bayraktar, 2004 yılında 74 milyon lira olarak gerçekleşen söz konusu desteğin, geçen yıl 334 milyon liraya yükseldiğini belirtti.  

Türkiye'nin hayvansal üretimini planlarken kaba yem üretim ve talebini de mutlaka gözönünde bulundurması gerektiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: 

"İthalata dayalı kaba yemle hayvansal üretimin artırılmasının ülke hayvancılığının gelişimine olumsuz etki yapması kaçınılmaz olacaktır. Açığımızı karşılamak için çayır mera alanlarının ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması, yem bitkileri ekilişlerinin ekili tarla alanı içindeki oranının yüzde 25'lere çıkarılması, yıl boyunca ihtiyaç duyulan yeşil ve sulu kaba yem ihtiyacının giderilmesi için yeşil yem zincirinin kurulması yani, silaj yapımının yaygınlaştırılması ve yem bitkileri desteklerinin artırılarak devam edilmesi gereklidir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir