Yemen'de 1.3 milyon 'çocuk işçi'

Arap yarımadasının en fakir ülkesi Yemen'de, çocuk nüfusunun yaklaşık yüzde 17'si sokakta çalıştırılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANA - Arap yarımadasının en fakir ülkesi kabul edilen Yemen'de son yıllarda artan ekonomik darboğaz ve yoksulluk, beraberinde büyük bir ''çocuk işçiler ordusunu" getiriyor. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) açıkladığı rakamlara göre, 1 milyon 300 bin çocuk, ailesi tarafından sokaklarda çalıştırılıyor. Bu rakamın ülkedeki çocuk nüfusunun yüzde 17'sine tekabül ettiği ve bunun 500 binini 5 ila 11 yaşları arasında ve çoğunluğu kız çocukların oluşturduğu ifade ediliyor. 

Başkent Sana'da en işlek caddeleri mesken edinen "Çocuk işçiler" yoldan geçen otomobillerin camlarını silerek veya su, limon, kağıt mendil ve hediyelik eşya satıyor. Çoğu ilkokul çağında olan çocuklar, bu şekilde bir nebze de olsa gün boyu kazanabilecekleri paralarla aile bütçelerine katkı sunmaya çalışıyor. 

Sabahın erken saatlerinden itibaren işe başlayan çocuklar, sıcak hava ve zor şartlar altında para kazanmaya çalışırken bir çok tehlike de atlatıyor. 

Trafiğin yoğun olduğu saatlerde araçların arasında ellerindeki süngerlerle cam silmeye çalışan çocuklar, bazen araç sahiplerinden hiç para alamıyor hatta azarlanıyor. 

Ülkede cadde ve sokaklarda çalışan çocukların yanı sıra sokakta dilenenler de sık sık göze çarpıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir