Yeni 10 euroluk banknot yarın tedavüle giriyor

ECB geçtiğimiz yıl kasım ayında duyurusunu yaptığı yeni 10 euroluk banknotlar yarın tedavüle girecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçtiğimiz yıl kasım ayında duyurusunu yaptığı yeni 10 euroluk banknotlar yarın tedavüle girecek.  

ECB açıklamasına göre, yeni 10 euroluk banknotlar yarın piyasada kullanılmaya başlanacak. Yeni 10 euroluk banknot da yeni 5 euroluk banknot gibi yenilenmiş görünümünün yanı sıra gelişmiş güvenlik özelliklerine sahip olacak.  

Yunan mitolojisinden figürlerin bulunacağı yeni banknotta ayrıca Avrupa kıtasını simgeleyen tarihi, kültürel ve mimari motifler de yer alacak. 

Kullanımı devam edecek ve kademeli olarak piyasadan çekilecek eski banknotların son kullanım tarihi ise önceden duyurulacak. 

Açıklamada, ECB'nin yeni banknotların kullanımını artırmak için önlem aldığı belirtilerek, "Yeni banknotun girişini kolaylaştırmak ve mümkün olduğunca geniş kabul sağlamak için Eurosistem, banknot işleme makineleri ve kimlik doğrulama cihazlarının üreticileri ve sahiplerini desteklemek amacıyla bir çok önlem almıştır" bilgisi de paylaşıldı. 

ECB, yeni banknotlarla sahte para basımına engel olmayı hedefliyor. 

ECB, geçtiğimiz yıl kasım ayında Brüksel'de düzenlediği bir seminerde yeni 10 avroluk banknotların piyasaya sürüleceğini açıklamış ve söz konusu banknotların tanıtımını 13 Ocak 2014'te Frankfurt'ta ECB binasında gerçekleştirmişti. Bankanın Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch, burada yaptığı açıklamada yeni banknotların 23 Eylül 2014'te tedavüle gireceğini açıklamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir