Yeni düzenleme KKDF kesintisine yeni sorunlar getiriyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Maliye Bakanlığı yeni bir düzenleme yaptı. Gümrüklerde yaşanan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) sorunlarına çözüm getireyim derken yeni sorunların ortaya çıkacağı anlaşılıyor. Yeni duruma yol açan gelişmeler şöyle oldu. Bir şirket Maliye Bakanlığı’na müracaat ederek; Uzakdoğu'dan bir firmadan yapacağı ithalat işleminde malın bedeline ilişkin faturanın firmaları adına düzenleneceği ancak ödeme yapılacak hesap olarak faturayı temlik alacak olan Avrupa'daki bir firmanın gösterileceğini belirtip, bu ithalat işlemi dolayısıyla KKDF kesintisinin uygulanıp uygulanmayacağını soruyor. 

Bu soru gayet normal. Uluslararası ticarette böyle durumlar her zaman olabiliyor. Nitekim dünya ticaretine elinde bulundurun şirketlerin yaklaşık on ülkede toplandığını bilmeyen yoktur. Dış ticaretle meşgul şirketlerimiz, kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemlerinde %6 oranında KKDF kesintisi yapıldığını biliyorlar. Dolayısıyla ithalatı pahalandıran bu sistemden kaçınmak için türlü türlü yollara başvurulduğu da biliniyor.

Esasen, gümrük beyannamesinde gösterilen ithalat tutarının Türk Lirası karşılığının, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce, ödeme şekline göre Döviz Satım Belgesi, Türk Parası Transfer Belgesi veya ithalat bedelinin döviz tevdiat hesabından ihracatçının yurt dışındaki hesabına ödendiğine dair bankaca verilen bir yazı ile gümrük idarelerine tevsik edilmesi halinde fon kesintisi yapılmadan malların ithal edilmesi mümkün bulunuyor.
Yeni yapılan düzenleme bu avantajı büyük ölçüde kısıtlıyor. Çünkü yeni uygulama, KKDF kesintisi yapılmadan ithalatın gerçekleşebilmesi için mal bedelinin gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce ihracatçının yurt dışı hesabına transfer edildiğinin gümrük idarelerine tevsik edilmesi ile yetinmiyor ve ithalat bedelinin ihracatçı tarafından belirtilen başka firma/şahısların hesabına ödenmesinin ihracatçıya transfer olarak değerlendirilmesini ortadan kaldırıyor. 

Yani, örneğin Uzakdoğu ülkelerinden birinden yapılan ithalatta malın satıcısı mal bedelini ABD’de yerleşik bir firmaya gönder derse ve Türk şirketi de böyle davranırsa, gümrük yükümlülüğü doğmadan önce bile bu transferi yapmış olsa dahi KKDF kesintisinden kurtulamıyor. Bu durum uluslararası ticaret kurallarına günümüz koşullarında ne kadar uygun düşüyor siz sayın okurların yorumuna kalıyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar