Yeni ekonominin haylaz çocukları dünyayı şekillendiriyor

Dijital girişim dünyası parlak fikirler üzerinden yükselen yeni ekonomiyi şekillendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Günlük hayatı sanayi, istihdam, bordo, üretim, işveren gibi kavramlarla dolu olan bugünün geleneksel iş dünyasının büyük kısmının farkında olmadığı paralel bir evren var. Buranın adı internet girişim dünyası. Burada aynen bildiğimiz anlamda olan her şeyin bir karşılığı var. Parlak fikri olanlar burada da yatırım arıyor. Birleşmeler, satın almalar, farklı tip ortaklıklılar, endüstriyel casusluklalar, çıkışlar aynen bu dünyanın da yapı taşlarını oluşturuyor…Bir süre önce kurulan Girişimcilik Vakfı da sektörün giderek kurumsallaştığının göstergesi… Gelir modelleri birbirinden farklılık gösterse de hedef kitleleri peşinden sürükleyen bir fikri bulmak, geliştirmek, internetin büyülü dünyasında bir Facebook mitini yeniden yaratmak… Bunun için de destek yani yatırım almak bu işin olmazsa olmazlarından biri… Yeni ekonomi olarak günümüzü şekillendiren bu dünyanın anahtar kelimeleri ise mobil çalışma, küçük ve etkili ekip, ihtiyacı önceden keşfetme, teknolojiyi sıkı takip… Türkiye’de de oldukça hareketli olan bu dünyanın renkli, hayatı kolaylaştırmayı hedefleyen dünyasından bir seçki sunalım ve yeni ekonominin haylaz çocuklarının yaratcı dünyalarına bir göz atalım istedik… Yatırımcı ve girişimleri bir araya getiren etohum.com’un gözüyle belirlenen ve ileride kimbilir ‘bu topraklardan da bir Twitter çıktı’ diyebileceğimiz girişimler… Sahi siz hangisine yatırım yapardınız?

YATIRIMCI VE GİRİŞİMCİ BURADA BULUŞUYOR

BURADANORAYA.COM ULAŞIMA ÇÖZÜM ARIYOR

Burada Oraya Türkiye'nin ilk halk ulaşım ve yolculuk bilgilendirme sistemi iddiasıyla çıktı. Şu an Türkiye'nin 6 şehrinde ayda 100 binde fazla kullanıcı sistemi kullanıyor. Buradan Oraya ile, farklı ulaşım şekillerini dahil eden yolculuk planlama ve zaman hesaplama yapılabiliyor. Sistem ayrıca, araçlarda canlı GPS sistemi varsa, araçların nerede olduğu ve net bir şekilde ne zaman geleceğini göstermektedir. Şimdi bulut-tabanlı sistemimizi belediyelere satmaya çalışıyoruz, böylelikle normal ısmarlama sistemden daha iyi bir fiyata, vatandaşlarına daha kaliteli bir çözüm sağlayabilirler.

CEPYOL İLE MOBİL SEYAHAT KOLAYLAŞACAK

Otel, uçak, araç kiralama, otobüs biletleri ve deniz otobüsü biletlerini cep telefonunla alabilmeyi sağlayan platformun hedefi kolay ulaşım. Kişisel seyahat acentesi olarak da konumlanan cepyol ile yurtiçi - yurtdışı uçak bileti, İDO bileti ve otobüs biletlerini kolayca alınabiliyor, otel rezervasyonu ve araç kiralama mobil olarak yapılabiliyor. Arama sonucunda tüm otelleri, araçları, İDO seferlerinin biletlerini, havayolları ve otobüs şirketlerinin biletlerini tek bir ekranda detaylıca karşılaştırarak sunan mobil uygulama, yoğun rekabetin olduğu bir alanda faaliyet gösteriyor.

CHAIN İŞ GELİŞTİRMEYİ CEBE GETİRİYOR

Seminer,konferans ve fuar gibi etkinliklerde en büyük sorun potansiyel iş kontaklarıyla tanışmaktır. Bunun için özel ikili toplantılar organize edilir. (Zincir) Chain işte bu soruna özüm bulma hedefiyle yola çıkmış. Çevrede bulunan profesyonellerle daha kolay tanışabilmeyi sağlayan bir mobil uygulama olan Chain IOS ve Android platformlarından ücretsiz indirilebiliyor. Uygulama aracılığıyla çevrede bulunan profesyonellerin iş geçmişlerini görüntülenebiliyor, yetenek ve ilgi alanlarını öğrenilip daha etkili iş geliştirmenin kapısı açılıyor. Türkiye ve Amerika'da bulunan birçok etkinlik organizatörü tarafından kullanılıyor. Getchain.com

PANDORA ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK PEŞİNDE

Pandora, inşaat ve mimarlık sektörleri için özelleştirilmiş bir arttırılmış gerçeklik uygulaması. Bir mimari makette bulunan özelliklerin yanısıra; animasyonlar ile zenginleştirilmiş görsellik ekliyor ve daha etkileyici bir kullanıcı deneyimi, taşınabilirlik ve pazarlama kabiliyeti sunuyor. Satış ofislerine ayak basmamış müşterilerin bile genel anlamda yapı ve iç dizayn hakkında rahatlıkla bilgi edinebilmesini sağlıyor. arpandora.com

ÖDE.AL İNTERNETİ SOKAĞA TAŞIYOR

KOBİ'ler için yalnızca mobil telefon ya da tablet üzerinden başka bir cihaza ihtiyaç duymadan kredi kartı ile ödeme kabul edebildikleri, CRM ve raporlama modülüyle talepler yaratıp satışlarını artırabildikleri bir platform. Sokaktaki ticareti internete taşımak yerine, ÖDE.AL interneti sokağa taşımayı hedefliyor. ÖDE.AL, KOBİ’lerin geleneksel ödeme sistemlerine göre daha az maliyetli ve daha kolay bir şekilde ödeme kabul edebilmesini sağlamaktadır. Daha önce yüksek maliyetlerden dolayı POS kullanamayan işletmeler ya da bireysel satıcılar ÖDE.AL sayesinde kolayca tahsilatlarını yapabiliyor.

CHALL İLE MEYDAN OKUMAK ÇOK KOLAY

Geçtiğimiz yaz tüm dünyayı etkisi altına alan buzlu kova meydan okumasını hatırlamayan yoktur. Bu girişim meydan okumayı kolaylaştırmayı hedefliyor. Chall kullanıcıların takipçilerine, bağlı bulundukları gruplara ya da tek bir kişiye meydan okuyabildiği global bir meydan okuma ağı. Mobil bir uygulama olan Chall kullanıcılarına yeni bir meydan okuma şansı verdiği gibi, mevcut olan meydan okumalara da cevap vermelerine izin veriyor. Ayrıca hashtagler sayesinde kullanıcılar en sevdikleri konserleri, festivalleri, partileri ve aktiviteleri takip edebilir, bu etkinliklerde trend olan meydan okumalara cevap verebilirler. Getchall.com

MINIQ MİNİKLERİ İZLİYOR

MINIQ Programı, kreş ve etüd merkezleri için özel olarak geliştirilen bir yönetim ve takip sistemi. Web tabanlı çalışan MINIQ; işletmelerin öğrenci ödeme takibi gibi tüm iş akış süreçlerini gerçek zamanlı olarak ve kolayca yönetmelerini sağlıyor. Ailelerin, çocuklarının genel ve günlük takibini yapmasını kolaylaştırır. Okul yöneticileri, öğretmenler ve aileler için farklı avantajları bir arada sunar. miniq.net

RICHIEPIC FOTOĞRAFA FARKLI BİR ANLAYIŞ GETİRECEK

RichiePic uygulaması 2014 yılında Bilkent Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen bir fikir üzerine hayata geçirilen internet sayfası ve mobil uygulama. Bu uygulama, şu ana kadar oluşturulmuş aplikasyonlara yenilikçi bir bakış açısı getirerek, fotoğraf yarışmaları anlayışına farklı bir boyut kazandıracaktır. RichiePic uygulaması, akıllı telefonların, profesyonel kameraların yerini aldığı günümüzde, kullanıcılara alışmış oldukları fotoğraf yarışması deneyimini mobil platformda sunuyor. Bu platformda kullanıcılar anonim olarak fotoğraflarını paylaşabilecek, bu fotoğraflar üzerinden oy alabilecek, ve sonucunda haftanın kazananı olabilme imkanına sahip olacaklardır. Rakiplerinden farklı olarak, insanları kullanmaya sürükleyen yapısıyla bir heves değil alışkanlık olmayı hedefliyor.

FARKLI MÜZİĞİN TEK SERVİSİ CUBIC.FM

cubic.fm, farklı müzik servislerini tek noktada birleştirerek, dijital müzikteki parçalanmış yapıyı ortadan kaldıran bir müzik platformu. Müzik verisini ve tüketimini merkezileştirerek, kullanıcıların küresel olarak erişilebilen müzik profilleri ve arşivleri oluşturmasını sağlıyor. cubic.fm üzerinde kullanıcılar: Farklı kaynaklardan eklenebilen içerik ile tek bir online müzik arşivi oluşturabilir, bu arşivle web üzerinde keşfettikleri şarkıları kolayca ekleyerek genişletebilir, hangi servisi kullandığından bağımsız olarak, farklı kişilerin arşivlerine erişebilir ve etkileşim kurabiliyor.