Yeni hükümetin taahhütleri ve piyasalardan bazı beklentiler...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, güvenoylaması sonrası Meclis’te gazetecilerle yaptığı sohbette, parti olarak verdikleri sözler konusundaki taahhütleri ve reformları içeren eylem planının gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda son kez ele alınıp değerlendirlmesinin ardından açıklanacağını söyledi. 

Arkadaşımız Canan Sakarya’nın haberinde Bakan Yılmaz’ın sohbet sırasında verdiği bilgiye göre, eylem planının işleyişi 3’er aylık takvimlere bağlı olarak açıklanırken, bu konuda eylem planının yürütümünde görevli bakanlıklar ve kurumlar da belirlenerek birlikte açıklanacak. Böylece denetim kolaylığı sağlanabilecek. 

Haberde, Bakan Yılmaz’ın taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda tereddüt bulunmadığını, bu konuda yasal düzenlemenin yapılmış olduğu bilgisini verdiği belirtiliyor. Asgari ücretin 1.300 liraya yükseltilmesi konusunun ise işçi-işveren ve kamu temsilcilerinin yer aldığı komisyonda ele alınacağını, anlaşmazlık söz konusu olursa kamu temsilcilerinin 1.300 liranın gerçekleşmesi yönünde ağırlık koyacakları bakan tarafından söyleniyor. Yılmaz, emeklilere verilecek 1.200 lira artış için gereken yasal düzenleme konusunda ise Maliye Bakanlığı'nın çalışma sürdürdüğünü açıklıyor. 

Arkadaşımız Jülide Gürdamar’ın haberinde ise 2006 yılından bu yana süren ve 31 Aralık 2015’te sona erecek olan bono tahvil ve hisse senetlerinde vergi muafiyetinin süre uzatılmasının piyasada beklendiği bilgisi yer alıyor. 2006 yılında menkul sermaye iratlarında sıfır stopaj söz konusuydu. Ama elde edilen gelir beyannameye tabiydi. 2006 yılında Gelir Vergisi Kanunu'nun 67. maddesiyle, menkul kıymetler konusunda on yıl süre ile vergilendirmeme kararı uygulanmaya konulmuştu. Eğer 31 Aralık’a kadar yeni bir uzatma gündeme gelmezse 1 milyonun üstünde borsada hisse senedi satışı ve eurobond faiz geliri elde edenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekecek. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, bu konu üzerinde çalıştıklarını süre bitimi öncesine kadar, yıl başından önce yetiştirebileceklerini, yatırımcıların endişe etmemesi gerektiğini bir süre önce dile getirdi. Bunun üzerine piyasada torba kanun ile 67. Madde'nin süre uzatımının sağlanabileceği düşüncesi yerleşti. 

Haberde, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç’un , birlik olarak Maliye Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerde, “67. maddenin uzatılmasından başka bir çözüm yolu olmadığı konusunda” görüş birliğine vardıklarını bilgisini verdiği de yer alıyor. 

Görülen o ki yeni hükümet bir yandan programında yer alan konular, taahhütleri ve refomlara bağlı eylem planını ortaya koyarken, bazı konularda zamana bağlı düzenlemeler 67. maddenin uzatılması gibi konularda çeşitli gruplar da isteklerini dile getirecekler. Ve bir an önce sorunlarının çözümü yolunda adımlar atılmasını isteyecekler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar