Yeni köyde icat çıkarmanın bile zamanı geçmek üzere (Ar-Ge)

Özcan KADIOĞLU
Özcan KADIOĞLU RAKAMLARIN DİLİ ozcankadioglu@hotmail.com

Dünya da artık ne ürettiğinin, nasıl ürettiğinin vede nerede ürettiğinin bir önemi kalmadı, teknoloji çağında her ürünü her yerde üretme, ürettirme geliştirme imkânı var. Bu bize şunu göstermekteki artık herkes en güçlü olduğu ve en avantajlı alanları tespit etmelidir. Üretimini ve pazarlamasını buna göre planlanmalıdır.

Ülkemizde son yıllarda mühendislik alanında Ar-Ge çalışmaları hız kazanmıştır. Bu alanda yapılan Ar-Ge çalışmaları ile ortaya çıkarılan ürünler temel malzemelerde yurt dışı bağımlılığı devam etmektedir. Özellikle milli ürünleri geliştirmek ve askeri alanda ihraç izni gibi sıkıntılı konulardan kurtulmamız için malzeme ve süreç teknolojileri konularında temel Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi şarttır. Ancak bu şekilde yüksek teknolojili ürünler ile rekabetçi fiyatlarla ihracat yapabilen bir sanayi’ye ulaşabiliriz.

Dünya Bankası verilerine göre ortalama Ar-Ge'ye ayrılan harcama dünya GSMH’sinin toplamının %2.2 ila 2.3'üne karşılık gelmektedir. Türkiye’de bu oran bu yıl %1.01 olarak hesaplanmıştır. Dünya 2014 yılı GSMH’sini 77.3 trilyon dolar olduğunu düşünürsek yaklaşık Ar-Ge ye harcanan para 1 trilyon 778 milyar dolardır.

Araştırma ve geliştirmeye harcanan paraların Ülke GSMH’si içinde ayrılan payları incelediğimizde dünyada ilk beş şu şekilde oluşmaktadır.

1) Güney Kore
2) İsrail
3) Finlandiya
4) İsveç
5) Japonya
32) Türkiye (2014)

Ülkemizde yapılan Ar-Ge daha çok mühendislik alanında geliştirme ağırlıklıdır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık’ın "Üniversite sınavı sıralamasında ilk 25 bin kişi içerisinden fizik, kimya, biyoloji, felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencilerine burs verilmesi kararı son derece doğru bir karar olup, bursları kazanan öğrencilere okul bitirme notlarına göre üniversiteleri başarı ile bitiren öğrencilere iş garantisi verilmesi, yurt dışında 'master, doktor’a programına gönderilmesinin doğru bir karar olacaktır.

Dünya da 1 trilyon 778 milyar dolarlık Ar-Ge harcamalarındaki ülkelerin toplam içindeki yüzdesel dağılımı;

►ABD: 27.3
Çin: 11.5
Japonya: 8.7
Almanya: 6.3
Güney Kore: 3.2
Kişi başına düşen Ar-Ge harcaması (dolar);
Finlandiya: 1.882
Danimarka: 1.802
ABD: 1.524
İsrail: 1.453
Almanya: 1.386

Yapılan araştırmaların ve geliştirmelerin laboratuvar içine sıkışıp kalması, toplumun faydalanması için çok yavaş kaldığı ve ticari hale getirilmediği zaman bir anlam ifade etmeyecektir. Daha verimli bir teknoloji transfer modelinin, araştırılıp bu yönde hareket edilmelidir.

Bir atasözü ile yazımı bitirmek istiyorum. Eski köye yeni icat çıkarmayın sözü yerine Yeni köyde icat çıkarma’nın da zamanı geçmek üzere olduğunu bilmemiz gerekiyor.

222-016.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar