Yeni kuşak '4G' kablosuz telefon ne getirecek, ne götürecek?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Hükümet, mayıs ayında 4G ihalesi yapacak.

4G, kısaca 4’üncü nesil kablosuz telefon teknolojisi demek.

Bizim 1994 yılında kullandığımız kablosuz telefonlar, cep telefonları 2’nci nesildi. Türkiye’de kablosuz telefon hizmeti veren şirketlerin yapısı da buna uygundu.

Derken 3G-Üçüncü nesil kablosuz telefon dönemi başladı. (Rakamlardan sonra gelen G harfi, İngilizce 'generation', Türkçe 'nesil-kuşak' anlamına geliyor.)

Kablosuz telefon teknolojisinde nesil farkını, uzmanlar bilgi akışı sağlayan otoyolların genişletilmesi benzeri bir gelişme olarak tanımlıyor.

2G de dar olan otoyol, 3G ile genişledi. Otoyoldan daha çok bilgi daha hızlı akmaya başladı. İnternet kullanımı yaygınlaştı. Akıllı telefonlarda, görüntü aktarımı kolaylaştı.
Yepyeni bir teknoloji dünyası ortaya çıktı.

Şimdi Türkiye’de 4G-Dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisine geçilecek. Bilgi akan otoyol, 3G’nin otoyolunun 10 katı daha genişletilecek. Bilgi otoyolu genişleyince de bilgi akımı hızlanacak.

Şimdilerde akıllı telefonlardan bilgi amacı ile veri indirme dışında eğlence amacıyla video, film, müzik indirenler çoğaldı. 3G’de otoyol dar olduğu için 1.5 dakikada indirilen video klibi 30 saniyede, 10 saniyede indirilebilen müzik parçası 1 saniyede, 25 saniyede indirilebilen fotoğraf 1 saniyede inebilecek.

Ama daha da önemlisi, nasıl ki program yazıcıları 3G'nin otoyol hızına dayalı olarak yaşamı kolaylaştıran, renklendiren yeni yazılımlar geliştirdiyse, 4G bugün bilinmeyen yepyeni programların yazılmasına, insanların istifadesine sunulmasına imkan verecek.

Ne var ki, 4G’nin büyük bir faturası var. 

(1) Hükümet kablosuz telefon hizmeti veren kuruluşlara 4G sistemi kurmak için hava hakkını ihale ile satacak. Hükümetin bekleyişi ihale ile 2.3 milyar euro lisans hakkı elde etmek.
(2) 4G Sistemini kurmak isteyen kuruluşlar, bu sistem için yatırım yapacaklar. Bir kuruluşun 3G’den 4G’ye geçmek için yapacağı yatırımın 2.5 milyar TL. dolayında olacağı hesaplanıyor.
(3) Tüketicilerin de cebi yanacak. Nasıl ki akılsız telefonlardan 3G nesli akıllı telefonlara geçmek için eski telefonlar atıldı, yenileri alındı ise,  halen kullanılan akıllı kablosuz telefonların yarısından çoğu 4G ile uyum sağlayamayacak, tüketiciler telefonlarını yenileyecek.
(4) Telefon yenilemek demek. İthalat demek. Önümüzdeki yıl bolca 4G telefon ithalatı için bolca döviz ödeyeceğiz.

Teknoloji güzel bir şey de… Teknolojiyi üretemeyen ülkeler bunu başkalarından satın alırken büyük para ödüyorlar.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018