Yeni MİLGEM korvetleri için imza yakın

İki korvetin STM koordinasyonunda üretimine yönelikprojenin en önemli unsuru olan motor alımında mutabakat sağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - İptal edilen MİLGEM ihalesinin ardından, altı gemilik paketin bölünerek iki adedinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Tersanesi’nde STM Mühendislik tarafından üretilmesine yönelik projede son aşamaya gelindi. Dört korvetin üretiminde belirsizlik sürse de iki geminin STM’nin koordinasyonunda üretilmesine yönelik en önemli unsur olan motorların alınmasıyla ilgili görüşmelerde mutabakat sağlandı. 

DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, motor üreticisi MTU ile STM’nin anlaşmak üzere olduğunu, bununla birlikte Savunma Sanayii Müsteşarlığı’yla da gemi üretimine yönelik anlaşmanın imzalanmasının beklendiği kaydedildi. Motorların temini için yürütülen görüşmelerde, bazı teknik değişikliklerin söz konusu olduğu, buna bağlı güncellemelerin yapılabileceği kaydedildi. Bu türden alımların tek parametreye bağlı olmadığı vurgulanarak, projeye uygun bazı faktörlerin toplam maliyetlere de etki edeceği kaydedildi. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, üretilecek 2 gemi yine ADA sınıfında ve MİLGEM korveti prototiplerinin konfigürasyonunda olacak. Gemilerin üretim sözleşmesinin motorların temini sözleşmesinden çok kısa süre sonra yapılacağı ve bunun da fazla zaman almayacağı kaydedildi. 

4 geminin üretiminde belirsizlik sürüyor 

Bu arada kalan 4 korvetin özel tersanelerde ürettirilmesine yönelik ihalede ise yeni bir gelişme olmadığı, bu gemilerin konfigürasyonunu ve bazı yapısal özelliklerinin değiştirilmesine yönelik çalışmanın sürdüğü belirtildi. Çalışmanın sonuçlarına göre ihalenin yaz sonuna kadar yapılmasının beklenmediği kaydedildi. 6 gemilik MİLGEM’in seri üretiminin yaptırılmasına yönelik ihaleyi Koç Grubu’na bağlı RMK Tersanesi kazanmış ancak ihale daha sonra iptal edilmişti. 

İptal edilen ihalenin ardından alınan bir kararla da 6 paketlik üretim 2’ye bölünmüş, 2 geminin MİLGEM’in geliştirildiği ve prototiplerinin üretildiği modelle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Tuzla Tersanesi’nde STM’nin koordinasyonuyla imal edilmesine karar verilmişti. Kalan 4 geminin ise hukuki durumun da etkisiyle bazı değişikliklerle yeniden ihale edilmesi kararlaştırılmıştı.