Yeni pazar 'Burundi'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

HATAY'DAN / Esra BİRGENÇ
esra.birgenc@dunya.com

Demir fiyatlarının düşmesi ve Suriye olaylarının bölgeye yansımaları ile zor günler geçiren demir-çelik sektörüne Burundi kapısı açıldı. Orta Afrika'nın gelişmekte olan ülkelerinden Burundi'nin inşaat demiri ihtiyacının İskenderun Körfezi'nde faaliyet gösteren demir-çelik tesislerinden sağlaması gündemde...
Gelişmekte olan ülkelerin demir-çelik sektörü için her zaman önemli bir pazar olduğu aşikar. Büyük inşaat pazarı ile dikkat çeken Burundi, demir-çelik ihtiyaçlarını İskenderun Körfezi'nden temin ettiği taktirde bölge için alternatif bir pazar oluşacak ve Avrupa'daki krizden kaynaklanan pazar daralmasına da merhem olacağa benziyor.
Burundili iş adamlardından oluşan heyet, geçtiğimiz günlerde ilimize ziyarette bulundu. Körfez İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği üyeleri ile birlikte haddaneleri dolaşan konuk iş adamları, İskenderun'un demir-çelik sektöründe çok önemli bir konuma sahip olduğuna dikkat çekti. Ziyaretcilerden Melchiade Niyonzima, ülkelerinde önemli bir inşaat pazarı olduğuna vurgu yaparak, İskenderun'dan demir ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini belirtti ve "İnşaat alanında buruda yapacağımız bağlantılar ile iki ülke arasında ithalat ve ihracatta önemli bir artış olacaktır" dedi.
Körfez İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Aslan ise "Burundi'den gelen iş adamlarını Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bazı haddanelerde gezdirdik. Afrika ülkesi olan Burindi'de inşaat alanında çok önemli pazarlar olduğunu saptadık. Bu görüşmeler neticesinde önemli iş bağlantıları yapıldı. İskenderun'daki demir-çelik sektörünün ne kadar geliştiğini gören Burundili iş adamları yatırım yaparken, inşaat demirlerini İskenderun'dan alabileceklerini ifade ettiler. Burada iki ülke arasında ticari faaliyetlerin yanı sıra kültürel ilişkilerin de gelişmesine zemin hazırlanmış oldu" diye konuştu.
Türkiye için inşaat demirinde önemli bir pazar olan Irak'taki mevcut durgunluk devam ederken bölgenin piyasa oyuncularından edindiğimiz izlenim ise bu bağlantıların mevcut durağan pazarı canlandıracağı ve yeni pazarları da yanında getireceği, demir cevherinde beklenen artışın ise önümüzdeki aylarda geleceği yönünde.
Bu arada Körfez İskenderun Sanayici İşadamları Derneği 'nin uluslararası bağlantıları ve yeni pazar arayışları, bölge ekonomisine can suyu vermeye devam ediyor.