Seçim sonrası senaryolar

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

AKP’nin yüzde 45 civarında bir oy alması piyasaları pozitif etkiliyor. Türk Lirası güçleniyor. BIST 100 yükseliyor. Önümüzdeki dönemde; piyasalar bir yandan Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili gelişmeleri takip edecekler, diğer yandan Çin ve ABD menşeli riskleri fiyatlayacaklar. Senaryo analizimizin temelini de bu üç konu oluşturuyor.

İyimser senaryo:

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını kısa bir süre içinde açıklaması; Çin ekonomisinin yumuşak bir iniş yapması; Fed’in faiz artırımını öne almaması. Başbakan’ın adaylığını duymak için birkaç ay beklemeyebiliriz. Erdoğan’ın gizli bir ajandası yok. Aklındakini hemen söylüyor. Cumhurbaşkanlığı için bir niyeti varsa, yaptığı bir konuşmada, çıktığı bir televizyon programında adaylık sinyalini verebilir. Dış basının seçim sonrasındaki manşetlerinden, yatırım bankalarının yayımladıkları raporlardan, Başbakan’ın adaylığına büyük önem verildiği görülüyor. Türkiye ekonomisinin durumu, şu aşamada biraz daha arka planda kalıyor. Erdoğan’ın olası adaylığının yanı sıra, dış gelişmeler de piyasalarımız üzerinde etkili olacak. Küresel yatırımcılar, Fed’in açıklamalarına yoğunlaşıyorlar. Oysa Çin kaynaklı gelişmeler daha belirleyici olabilir. Çin yönetimi, ekonomide sert bir iniş istemediğini göstermek için bazı teşvikler açıkladı. Aslında son iki haftadır süren pozitif havanın en önemli nedeni budur. Geçtiğimiz iki hafta içinde, Fed’den faiz artışı ile ilgili sürpriz açıklamalar da gelmesine rağmen, iyimserlik devam ediyor. Fed azaltım operasyonunu bu sene bitirecek. Piyasada bu konuda bir soru işareti yok. Kritik nokta, faiz artırımlarının ne zaman fiyatlanacağıdır. Önümüzdeki dönemde faiz artırımı ne kadar az konuşulursa, dünya piyasaları bunu pozitif anlamda fiyatlara yansıtır. Özetle; Erdoğan’ın yakın bir gelecekte adaylık için somut bir sinyal vermesi; Çin hükümetinin desteği ile ekonominin toparlanması; Fed’in ‘‘Faiz artırımları konusunda acelemiz yok’’ mesajını piyasalara vermesi; Türkiye piyasaları açısından ‘‘iyimser senaryo’’ olarak duruyor. İyimser senaryoda; USD/TL 2-2.05 bandına doğru gerileyebilir; BİST 100 80.000 seviyesini test edebilir; gösterge faiz yüzde 9-10 bandına yerleşebilir.

Kötümser senaryo:

Erdoğan’ın adaylığını açıklamaması; Çin ekonomisindeki kötüleşmenin devam etmesi; Fed’in faiz artırımına vurgu yapmaya başlaması. Adaylık belirsizliğinin uzaması, yabancı yatırımcıları tedirgin edebilir. Yabancı kurumlar, kendi kriterlerine göre ‘‘en riskli ülkeler’’ listesi oluşturur. Son günlerde bazı kurumlar, Türkiye’yi kara listeden çıkarıyor. Adaylık konusundaki belirsizlik, tansiyonun yüksek kalması, Türkiye’yi yeniden bu listeye sokabilir. Bunun üzerine, Çin ekonomisinin sistemik risk yaratacak şekilde sert bir iniş yapması dünya piyasalarına darbe vurur. Çin riskinin, ocak ayında nasıl fiyatlandığını hatırlamak gerekiyor. Çin ekonomisinin 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 5 civarında büyüyeceğini öngören yatırım bankaları var. Yönetimin yüzde 7’nin altındaki bir büyüme rakamına tahammülü yok. Çin’in kontrolsüz inişi, global ekonomi ve piyasalar üzerinde zincirleme bir etki yaratır. Dış alemden gelebilecek ikinci büyük tehlike, Fed’in belirsiz politikasıdır. Fed ‘‘kurallara dayalı yaklaşımı’’ terk etti. Plansız bir para politikası uygulanıyor. Bu nedenle, azaltım operasyonu bittikten ne kadar sonra faiz artırımının geleceği bilinmiyor. Piyasaların kafası karışık görünüyor. Öte yandan, ABD’de 2014’ün ilk çeyreğinde hayal kırıklığı yaratan ekonomik verilerin, havaların ısınması ile birlikte toparlanması bekleniyor. Bu düzelmenin gerçekleşmesi, ekonominin yüzde 2.5-3 büyümesi, faiz artışlarına daha fazla vurgu yapılmasına yol açar. Faiz artırımlarının fiyatlara girmesiyle dünya piyasaları sallanır. İçerideki yüksek tansiyonun ve Cumhurbaşkanlığı seçimi konusundaki belirsizliğin uzaması; Çin risklerinin ve Fed’in faiz artırımının aniden fiyatlanmaya başlaması, Türk piyasaları açısından olumsuz senaryodur. Kötümser senaryoda; USD/TL 2.30 bölgesine doğru hareketlenebilir, BİST 100 ‘de 60.000 seviyesi gündeme gelebilir, gösterge faiz tekrar yüzde 12’yi zorlayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019