Yeni Türkiye...

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Programın sonuç bölümünde “Yeni Türkiye” şöyle tanımlanıyor: 
"Ülkemiz 2023 yolunda, Yeni Türkiye kavramı ile ifade ettiği miz ikinci atılım dönemine girmiştir. 

Yine ezber bozacağız ve değişimden korkmadan ülkemizin ihti yaç duyduğu reformları birer birer hayata geçireceğiz. 
Daha özgür ve müreffeh, daha adil ve itibarlı Yeni Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. 

Hükümet programımıza samimi bir şekilde bağlı kalırken, genel perspektifimizi kaybetmeden, dünyanın ve ülkemizin geli şen gündemi içinde gerekli esnekliği de göstereceğiz. 
Başta muhalefet partilerimiz olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm tarafl arın görüş ve önerilerine, yapıcı eleştirilerine kulak verecek, çalışmalarımızı Yeni Türkiye hedefine yorulmadan, bıkmadan, yılmadan ilerle yeceğiz. Yeni Türkiye idealini gerçekleştireceğiz. 

Yeni Türkiye, büyümüş, kalkınmış ve güçlü Türkiye’dir. 

Yeni Türkiye, tüm farklılıkları ve renkleriyle, toplumun bütününü kucaklayacaktır. 

Yeni Türkiye, toplumsal refah, büyük ekonomi, siyasi istikrar ve ileri demokrasi üzerinde yükselecektir. 

Yeni Türkiye, her insanının vatandaşı olmakla gurur duyacağı bir dünya devleti olacaktır. 

Yeni Türkiye, bilgisi, üretimi ve yönetimi ile lider bir Türkiye olacaktır. 

Yeni Türkiye, eğitimden kültüre, enerjiden ulaşıma, sağlıktan çevreye her alanda artık dünyaya yeni aşamalar, yeni standartlar getiren bir ülke olacaktır. 

Yeni Türkiye, sanayiden spora, bilimden ihracata kadar dünya markası olan bir Türkiye olacaktır. 

Yeni Türkiye, finansta, sağlıkta, eğitimde, kültürde dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biri olacaktır. 
Yeni Türkiye, bütün farklılıkları ile birbirini seven, birbirine kenetlenmiş, kendine güvenen, özgür, sorumlu ve erdemli insanların yaşadığı Türkiye olacaktır.” 

Programın “Güçlü Ekonomi” başlığını taşıyan 5’inci bölümünde, ekonomide yapılacaklar 101’inci sayfadan 162’inci sayfaya kadar 61 sayfada uzun uzun anlatılıyor. 
“Önümüzdeki dönemde imalat sanayinin GSYH içindeki payı nın artırılması bu yapısal dönüşüm açısından önem arz etmek tedir. 
Özel sektör öncülüğünde Ar- Ge’ye daha fazla ağırlık vererek, ihracata dayalı ve rekabetçi bir üretim yapısıyla bunu gerçekleştirme kararlılığındadır. 

Önümüzdeki dönemde imalat sanayinin GSYH içindeki payı nın artırılması bu yapısal dönüşüm açısından önem arz etmek tedir. 

Hükümetimiz bu yapının oluşturulması için verimlilik artışının ve sanayileşmenin hızlandırılması gerektiğinin far kındadır. Bu hedefl er doğrultusunda, 
• Yurtiçi tasarrufları artıracağız. 
• Fiyat istikrarını, finansal yapı ve maliye politikasında elde edilen kazanımları güçlendireceğiz. 
• Bilim, teknoloji ve yenilik kapasitesini geliştireceğiz. 
• İmalat sanayinde yerli girdi kullanımına dayalı ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçeceğiz. 
• İşgücü verimliliğini artıracağız. 
• Girişimciliği geliştireceğiz ve KOBİ’leri destekleyeceğiz. 
• Fikri mülkiyet haklarını geliştireceğiz. 
• Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanacağız. 
• Lojistik ve ulaştırma altyapısını iyileştireceğiz" deniliyor.

“2023 hedeflerine ulaşmak ve kalkınma planlarında yer alan politikaların daha etkin uygulanması amacıyla ilk defa 10. Kalkınma Planı'nda 25 Öncelikli Dönüşüm Programı belirle dik. Öncelikli dönüşüm programlarının kapsamı, temel yapısal sorunlarımıza çözüm olacak, üretim yapımızın dönüşüm sürecine katkıda bulunacak, uygulamayı yönlendirecek, kurumlar arası etkin koordinasyon ve sorum luluk gerektiren kritik reform alanları şeklinde tasarlanmıştır. Öncelikli dönüşüm programlarına ait eylem planları 2014 yılı içinde Yüksek Planlama Kurulu kararı olarak yayımlanacaktır" denildikten sonra da 25 öncelikli dönüşüm programı sıralanıyor:

"Programda Para politikası alanında temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Önümüzdeki dönemde enfl asyonla mücadeleye daha fazla yoğunlaşacağımız bir dönem olacaktır. Para politikamız, finansal istikrarı gözetecek ve fiyat istikrarı nı sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecektir" deniliyor. Ve hedefler sıralanıyor: 
• Enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya devam edecektir. 
• Hükümetimiz ve Merkez Bankası tarafından enflasyon hedefl e ri üç yıllık vadede belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacaktır. 
• Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması sürdürülecektir. 
• Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağım sız bir şekilde belirlemeye devam edecektir.

Programda büyümeye ilişkin bölüm ise şöyledir:

• 2014 yılında da ekonomimiz istikrarlı şekilde büyüme hızını devam ettirmektedir. 
• İlk çeyrek itibarıyla yüzde 4.3’lük bir bü yüme oranı yakalanmıştır. 
• Yurtiçi ve yurtdışı talebin 2014 yılın da büyümeye pozitif yönde katkı vermesi beklenmektedir. 
• Bu yıl oluşacak söz konusu dengeli yapının bundan sonraki süreçte de aynı şekilde sürdürülmesi ekonomi politikamızın esası ola caktır. 
Bu çerçevede uygulamaya koyduğumuz makro-ihtiyati tedbirlerle, iç tüketimin kontrollü bir şekilde artması sağlanmış ve iç tasarruf oranının artırılmasına katkı verilmiştir. Makro-ihtiyati düzenlemelerle daha önce yalnızca kredi hacmindeki artış oranının sınırlandırılması hedef alınırken, son yapılan düzenle melerde yurtiçi üretimin ve ihracatın desteklenmesi ve ithalatın yoğun olduğu sektörlerdeki tüketimin kısılması da amaçlan mıştır. Bu çerçevede üretimin ve ihracatın artırılması için uy gun finansman sağlamaya yönelik çabalarımız devam edecektir. 
Programda, dev projelerden toplu olarak söz edilmektedir. Programdaki anlatım ile dev projeler AK Parti’nin alamet-i farikasıdır. Programda şu ifadelere yer verilmiştir: 
"Gerek 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde ve 61. Hükümet Programı'nda, gerekse 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri Seçim Beyannamesi'nde ve seçim mitinglerimizde bazı şehirlerimize yönelik olarak büyük projele rimizi kamuoyuna açıklamıştık. Tüm bu taahhütlerimizi yerine getirmek, 2023 vizyonumuzu hayata geçirme yolunda ilerlemek için önümüzdeki dönemde de var gücümüzle çalışacağız. 

Önümüzdeki dönemde şehirlerimizin ve insanlarımızın sorunlarını çözmeye kararlı şekilde devam edeceğiz, ulaşımdan eğitime, sağlıktan enerjiye, tarımdan savunma sanayine kadar başlattığımız büyük projeleri tamamlamaya devam edecek ve yeni projelere başlayacağız." 

İhracat ile ilgili hedefler ise şöyle açıklanıyor: 

"2023 ihracat hedefine ulaşmak için bu dönemde üretim stratejimizi ihracat odaklı bir eksene oturtacağız. Bu kapsamda; orta- yüksek teknolojili sektörlerde üretim artışını gerçekleşti recek, özellikle yüksek teknolojili sektörlerde yeni yatırımların artırılmasının yolunu açacağız. 
Sanayi girdilerinin ülke içinden karşılanma oranının artırıl masını teminen, yüksek yatırım gerektiren ara malı ve sanayi hammaddelerinin üretimine öncelik verilecektir. Bu tesisler için nitelikli ve büyük çaplı mekân hazırlıkları yapılacak, yerli ve yabancı yatırımların özendirilmesi amacıyla mekanizmalar oluşturulacak ve bu yatırımların kamu desteklerinden öncelikle yararlanmaları sağlanacaktır”. 

Program iyi niyetle hazırlanmış, iddialı bir program. İnşallah uygulamada başarı sağlanır. Bu ülkede yaşayanların ortak hedefi daha kalkınmış, daha güçlü ekonomiye sahip bir ülkede, birlikte, huzur içinde yaşamaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018