Yeni YÖK çalışması 12 Mayıs'ta paylaşılacak

Yükseköğretimin yapılanması konusundaki çalışma tamamlandı. Çalışma 12 Mayıs'ta Erzurum'daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda kamuoyuyla paylaşılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, EDU SUMMIT I. Eğitim Zirvesi'nin açılışında konuşma yaptı.

Çetinsaya, yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılması konusunda toplumun her kesiminde konsensüs bulunduğunu ve 21. yüzyıl Türkiye'sinin ve dünyasının şartlarına uygun bir yeniden yapılandırma ihtiyacının belirgin olduğunu söyledi.

Bir an önce sistemi çağdaş Türkiye'nin ve dünyanın dinamiklerine uygun şekilde dönüştürebilmek çabasında olduklarını ifade eden Çetinsaya, bunu yapabilmek için mevcut durumu iyi analiz etmek gerektiğini vurguladı. 

Erzurum'daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda paylaşılacak

Çetinsaya, "Nerede durduğumuzu iyi bilirsek, nereye gideceğimizi ancak öyle işaret edebiliriz. Benim aşağı yukarı son 2 yıldır yaptığım çalışmalar bu çerçevede gelişti: 'Mevcut durumumuz nedir?', 'Önümüzdeki 10 yılda nasıl bir yol haritası izlemeliyiz?', 'Hangi stratejik hedeflere doğru yönelmeliyiz?'. Çalışma tamamlandı ve 12 Mayıs'ta Erzurum'daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda da tüm kamuoyuyla paylaşacağım" dedi.

Öncelikle istatistik sistemini tekrar inşa ettiklerini, istatistik.yok.gov.tr adresinde oluşturulan veri bankasıyla Türkiye'deki üniversite sisteminin istatistiğine yer verildiğini anlatan Çetinsaya, şu bilgileri paylaştı:

"Şu anda 5 milyon 450 bin öğrencimiz var Türkiye'de yükseköğretim sistemi içerisinde. Bunun yüzde 32'si ön lisans, yüzde 62'si lisans, yüzde 6'sı lisansüstü programlarda okuyor. Genel olarak bütün sisteme bakıldığında yüzde 47'sinin açık öğretim sistemi içerisindeki öğrenciler olduğunu görüyoruz. İkinci öğretimin ise tüm öğrenciler içerisinde yüzde 12 ama sadece yüz yüze eğitim için düşünüldüğünde yüzde 25'lik bir payı var. Genel olarak baktığımızda sistemin yarısı açık öğretim, yüzde 32'si ön lisans, yüzde 25'i de ikinci öğretim şeklinde yapılanmış. Uzaktan öğretim ise sadece yüzde 1,7'yi oluşturuyor. Tüm sistem içerisinde, benim hesaplarıma göre 351 bin öğrenci vakıf üniversitelerimizde, 10 bin öğrenci de vakıf meslek yüksekokullarında okuyor. Açık öğretim sistemini dışarıda bırakırsak, tüm sistemin yüzde 10-15 aralığını vakıf üniversitelerimiz temsil ediyor."

Türkiye'nin 10 yıllık stratejik hedefi

Çetinsaya, çalışmalarda Türkiye'nin gelecek 10 yılı için oluşturulan 3 temel stratejik hedefin başlığını, "Nicel Büyümeden Nitelikli Büyümeye", "Nitelikli Öğretim Üyesi Yetiştirmek" ve "Uluslararasılaşma" şeklinde sıraladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir