Yeni Zelanda faizi yine yükseltti

Toparlanmanın hız kazanmasıyla Yeni Zelanda ikinci ayında da faiz artırımına gitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WELLİNGTON - Yeni Zelanda Merkez Bankası, ekonomik toparlanmanın hız kazanmasıyla ikinci ayında da faiz artırdı ve para birimindeki kazançların enflasyonun yavaşlaması üzerindeki etkisini değerlendireceğini söyledi.

Politika faizini 25 baz puan artırarak 15 ekonomistin öngördüğü gibi yüzde 3'e yükselten Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Graeme Wheeler, faizi ek talebin olmadığı seviyelerden artırmanın gerektiğini söyledi ve gelecekteki faiz artışlarının zamanlama ve büyüklüğünün, ekonomik veriler ve artan hem aşağı hem de yukarı yönlü enflasyon baskısına bağlı olacağını söyledi.

Faiz kararının ardından Yeni Zelanda Doları güçlendi. Merkez bankası 31 Mart'ta sonlanan mali yıl için büyüme tahminini, iş dünyası güvenindeki artış, ihracat ve deprem sonrasındaki 40 milyar dolarlık teşviğin toparlanmayı desteklemesine bağlı olarak yukarı yönlü revize etti. Wheeler'ın faizleri geçtiğimiz ay söylediği kadar hızlı artıramayacağına yönelik sinyaller var. Ülkede enflasyon ilk çeyrekte para birimindeki değerlenmenin, ithalat maliyetini düşürmesiyle yavaşladı.