Yerel yöneticilerin dünya şehirleri..!

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Şehirler sınavdan geçiyor. Yerel yöneticilerin dillerinden düşürmediği, her fırsatta övgüyme bahsettikleri dünya şehirleri, şiddetli bir yağmurda sular altında kalıyor. Sebebi belli: Yetersiz altyapı, plansız yapılaşma, yanlış yerleşim yeri seçimi.

Tarım alanlarının başına gelen de bu: Şiddetli yağmur nedeniyle geçtiğimiz haftalarda Sakarya'da binlerce dönüm ekili tarım arazisi yine sular altında kaldı. Zarar büyük. Tarımda yeterli altyapı olmadığı sürece zarar ziyan hep olacak.

Son haftalarda Sakarya’da etkili olan şiddetli yağış, özellikle Sapanca, Karasu ve Ferizli ilçelerinde ev ve işyerleri ile tarım arazilerinde önemli zarara neden oldu. Aslında zararın ve felaketin nedeni şiddetli yağış değil. Asıl sebebi tedbirsizlik, yanlış yerleşim yeri seçimi, yetersiz altyapı.

Tokyo, 38 milyona yakın nüfusu ile dünyanın en kalabalık şehri. Tokyo, hem deprem ve hem de deprem sonrasında oluşan tsunami felaketini en çok yaşayan şehirlerden biri. Ayrıca şiddetli yağış ve tayfun nedeniyle meydana gelen seller de bu şehir için önemli bir sorun. Japonya bu soruna “G-Cans” adı verilen bir yeraltı projesiyle yıllar önce çözüm bulmuş. Proje şu: “Metropolitan Bölgesi, Harici Deşarj Kanalı” projesi ya da diğer ismi ile “G-Cans” projesi, şehir altında devasa tüneller ve depolardan oluşan sistemlerden meydana geliyor. 1.5 milyar euroya mal olan bu taşkın kontrol projesi, Tokyo’nun kuzeyinde Saitama bölgesine 2006 yılında kuruldu.

Sistem, 32 metre çapında ve 65 metre yüksekliğinde 5 tane dehliz şaftının, yerin 50 metre altında giden 6.5 kilometrelik tünellerle birbirine bağlanmasıyla oluşuyor. G-Cans’in “yeraltı tapınağı” adı verilen ana yağmursuyu deposu 177 metre uzunluğunda, 78 metre genişliğinde ve 25 metre yüksekliğinde.

Depoda her biri 500 ton gelen 59 tane kolon bulunuyor. Bu kolonlar 10 MW gücünde bir pompaya bağlı olarak saniyede 200 ton suyu Edogawa nehrine deşarj edebilecek kapasitede. 

Kanallar içinde toplam 44 milyon litre su hareket ediyor. Bu sisteme 14 bin türbin ile enerji sağlanıyor ve her türbin bir Boeing 737 motoru kadar enerji kullanıyor. Tokyo afet yönetim merkezine göre, Tokyo’da 3 gün boyunca toplam 550 mm’lik bir yağış düşmesi halinde Arakawa nehrinde yaşanacak taşkın ile 97 metro istasyonda su baskınları yaşanma ihtimali var. 200 yılda bir olabilecek böyle bir afet durumunda, G-Cans projesi ile böyle bir felaketin önüne geçilebilecek.

İşte proje… Fazla söze gerek yok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016