Yerli ağırlıklı TANAP boru ihalesi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) ülkemizden geçecek 1800 kilometrelik ana hattının yüzde 80’ini oluşturacak 1440 kilometrelik bölümünün alım sözleşmesi, dün ihaleyi kazanan Türk firmalarıyla atılan imzaların ardından yürürlüğe girdi. 

TANAP boru hattı, Azarbeycan’dan İtalya’ya geçtiği ülkelere bağlı olarak dört etaplı 45 milyar dolarlık bir proje. Projenin ilk bölümü Hazar’dan Gürcistan’a, ikinci bölümü Gürcistan’dan Türkiye’ye, üçüncü bölümü Türkiye’den Yunanistan’a, dördüncü ve son bölümü Yunanistan’dan İtalya’ya uzanan boru hattından oluşuyor. Bu hattın en uzun bölümü bizim ülkemizde yer alıyor. Dün sonuçlanan ihalede Türkiye’deki 1440 kilometrelik bölümle ilgili kazanan Türk firmalarıyla imza töreni yapıldı. 

Ülkemizden geçen bu 1800 kilometrelik bölümün yüzde 20’sine denk gelen 360 kilometrelik bölümünün boru tedarikini ise Çinli Baosteel firması yapacak. 

14 Şubat 2014’te yerli yabancı 18 firmanın ön yeterlik alıp davet edilmesiyle başlayan ihale sonucunda, 1 milyon 200 bin tonluk 1440 kilometrelik bölümü 2 konsorsiyum ile birlikte kazanan Tosçelik tek başına 400 bin tonluk bölümün üretim hakkını elde ederken, Borusan- Mannesmann, Erciyes Boru ve Hoksel Boru’nun oluşturduğu üçlü konsorsiyum yaklaşık 345 bin tonluk üretim hakkına sahip olacak, Ümran Boru ve Emek Boru’nun oluşturduğu konsorsiyum da 230 bin tonluk bölümün üretim hakkına sahip olacak. Geri kalanının borularını Çinli Boasteel üretecek. Anlaşmaya göre, bu Türk firmaları ve Çin firması, bu boruları üretip, iki yıl içinde müteahhit firmanın istediği noktada boruları teslim edecekler.. 

Bu ihale son dönemde sıkça tartıştığımız, ülkemizdeki önemli projede yerli katkısının yüksek olması önerisine uygun sonuç vermiş durumda. Buna rağmen projeyi kazanan Türk firma yetkilileri yabancılardan KDV alınmazken kendilerinden çelik girdisi nedeniyle yüzde 18 KDV alındığını, bunun çözüme kavuşturulacağını umduklarını açıklıyorlar. 

İmza törenine katılan Socar Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP projesinin Türkiye’nin enerji koridoru olması yolunda stratejik bir adım olduğunu, doğu-batı enerji koridoru olmasını güçlendireceğinin öneminin altını çizdi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, boru hattının yüzde 80 bölümünü ihalede büyük başarı gösteren Türk firmalarının almasının öneminin altını çizdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise TANAP’ın bir barış projesi olduğunu, ülkeleri ticaret ve enerji ile bağlanmasının barışı sağlayacağını belirtti. Bunu önemini bir zamanların İpek Yolu projesine benzeterek, “21. yüzyıl enerji yüzyılı olacaktır. Biz attığımız adımlar ile enerji üzerinden dünyaya barış yüzyılı yaşatacağız” değerlendirmesini dile getirdi. 

Dün sonuçlanan TANAP boru hattının Türkiye bölüm ihalesi, hem Türk firmalarının önemli boru üretmelerine ve önemli katma değer sağlamalarına yol açacak, hem de Kafk aslar-Avrupa arasında enerji naklinin Türkiye üzerinden gerçekleşmesi Davutoğlu’nun belirttiği gibi “barışa” hizmet edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar