23 Nisan 2012'de ihracatın düşündürdükleri

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

 

1923 yılı 23 Nisan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı gün. Genç Cumhuriyetin aynı yılsonunda görünen ihracat rakamı 50 milyon ABD Doları. Bu rakam ancak 40 yıl kadar sonra, 1966/1967 yıllarında 10 kat artarak 500 milyon ABD Doları seviyesine ulaşabilmiş. Mesleğe yeni başladığımız 1974/1975 yıllarında gördüğümüz 1.5 milyar ABD Doları ihracat rakamı bizlere gerçekten çok büyük bir rakam olarak görünüyordu.

Mesleğe yeni başlayanlar olarak aramızda konuştuğumuz en önemli konu, ihraç edebileceğimiz sanayi ürünlerinin azlığı ve bulabildiklerimizin de fiyatlarının yüksekliği idi. Ancak Türk iş dünyası yılmadan mücadele vererek ve devletin de ihracatın gücünü anlayarak bu mücadeleye arka çıkması sayesinde, 2011 yılında ihracatta 135 milyar ABD Doları seviyelerine kavuşma noktasına geldi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün özlü sözlerinden birinde; "Kurtulmak ve yaşamak için çalışkan ve çalışmaya mecbur olan bir halkız. Ayaküstü yatmak ve hayatını çalışmadan geçirmek isteyen insanların bizim topluluğumuz içinde yeri yoktur " dediğini görüyoruz. Gerçekten Türk iş dünyasının bugüne kadar sergilediği gelişim takdire şayandır. Hafızamda çok derin bir iz bırakan "Long Oil Alkyd Resin / Uzun Yağlı Alkid Reçine" diye anılan bir boya hammaddesi vardır. İhracatçılığımızın ilk yıllarında, bir Suriye devlet şirketinin mal alım ihalesine girmek için bu maddeyi aradığımızda, bunu yapan sadece bir şirket bulabilmiştik. Son yıllarda bu hammaddeyi yapan bir hayli şirketin olması, bizleri eski günlerimizi düşündürerek tebessüm ettirmişti. 1986 veya 1987 yıllarında, Iraklı bir müşterimin istediği bir makineyi ararken, İstanbul Hilton Oteli yanındaki binada açılan bir fuarda, bana verilen fotoğrafa çok benzeyen bir makine bulmuştum. O makineyi imal eden ve sonradan çok yakın dostum olan Sayın Cüneyt Doğrusöz ile detaylı görüşmeler yaptıktan sonra, makineyi Iraklı müşterime teklif ettiğimde "Bu makine Türk malı olamaz, siz İtalya'dan alıp üzerine Türk markası vuruyor olmalısınız" dediklerini çok iyi hatırlıyorum. Bugün aynı arkadaşımızın Uzakdoğu'dan Amerika Birleşik Devletlerine kadar varan ihracat pazarlarının sayısı, nerelerden nerelere geldiğimizin çok açık bir kanıtı olsa gerek. Buna benzer örnekleri saymaya kalksak sohbetimizin birkaç gününü bu değerli arkadaşlarımıza, ihracatçılarımıza ayırmamız gerekir. Vardığımız nokta, eskiye nazaran çok gurur verici, göğüs kabartıcı, sevindirici vesaire. Yeterlilik penceresinden baktığımızda ise, biraz gönül kırıklığı yaşıyor gibiyiz. Zira Türk iş insanları ile beraber olduğumuz anlarda gördüklerimiz bizleri gerçekten heyecanlandırıyor. Amma velâkin o potansiyelin neden ihracata gerektiği kadar yansımadığını düşündüğümüzde, kafamızın içi arı kovanı gibi oluyor. Bir süre önce Genel Yayın Yönetmenimiz Sayın Hakan Güldağ bir sohbet arasında, "2023 yılı için konulan bu 500 milyar ABD doları ihracat hedefini nasıl buluyorsunuz" diye sormuştu. Benim kısa ve öz cevabım onu pek şaşırtmıştı. Zira "Bence 500 milyar ABD doları az bile" dediğimde, "Siz ne diyorsunuz, gerçekten sizin pencereden öyle mi görünüyor" demişti.

Ben her zaman Türk KOBİ'lerinin imalat yeterliliklerine güvenmişimdir. Ancak o güzel emeklerle ürettiklerini satabilmeleri konusunda aynı görüşe sahip olmadığımı üzülerek söylemek zorundayım. Hakan Bey ile sohbetimizde verdiğim cevabı desteklemek için o ifademin ardından gelen cümlem ise "Uyuyan dev olarak nitelendirdiğim KOBİ'leri uyandırabildiğimiz takdirde" şeklinde olmuştu. Gerçekten KOBİ'leri Türk iş dünyasının uyuyan devleri olarak nitelendirmenin gerçek dışı olmayacağını vurgulamak istiyorum.

KOBİ'ler küresel piyasalarda oynayabilecek güce erişebilmek için, o sahaların gerektirdiği niteliklere sahip satış elemanlarına ihtiyaç duyuyorlar. Tecrübeli eleman demiyorum, nitelikli eleman diyorum. Zira bu piyasada gereken sayıda tecrübeli eleman yok. Onları ararsak çok bekleriz. Nitelikli eleman alarak, bu işleri bilenlere danışarak hep birlikte tecrübe kazanmamız daha kolay olur ve daha hızlı yol alırız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019