'Yeteri kadar karışığız, MİT'e ihtiyaç yok'

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun MİT'in partiyi karıştırmak için özel bir grup oluşturduğu iddiasına ilişkin değerlendirmede bulunan CHP'li vekil Türmen, "Biz yeteri kadar karışığız zaten. MİT'e ihtiyaç var mı?" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "MİT'in içindeki bir kanatla beraber CHP içinde operasyon yapmaya çalışıyorlar" sözlerini, "Biz yeteri kadar karışığız zaten. MİT'e ihtiyaç var mı doğrusu bilmiyorum" diye değerlendirdi. 

Türmen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, G-20 Zirvesi'ndeki konuşmasına işaret ederek, Türkiye'nin gelecek yıl başkanlığı üstleneceğini anımsattı. 

Toplantıda  Davutoğlu'nun, "Üzerinde duracağımız bir başka konu yolsuzlukla mücadele olacak. Çünkü bu, birçok ülkenin gelişmesini engelliyor. Bu yüzden Türkiye başkanlığında, yolsuzlukla mücadelede çalışmalar olacak" dediğine işaret eden Türmen, Başbakan'ın yolsuzlukla mücadeleye verdiği önemin kendisini memnun ettiğini söyledi. 

Türmen,  yolsuzlukla mücadelede nasıl bir yöntem izleneceğini merak ettiklerini ifade ederek, G-20, OECD ve BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi bulunduğunu, üçünün bir bütün oluşturduğunu kaydetti. Türmen, yolsuzlukla mücadele ederken bu üç ayağı göz önünde bulundurmak gerektiğini belirtti. 

Bu üç organın ilkelerine baktıklarında yolsuzlukla mücadelede en önemli meselenin, yargının bağımsızlığı olduğunu kaydeden Türmen, "G-20 Başkanı olarak Davutoğlu, Türkiye'nin Başbakanı Davutoğlu'na 'yolsuzlukla mücadelede siz ne yaptınız' diyecek, o da 'Paralel devletle mücadele ettiğimiz için yargıçları, savcıları değiştirdik' cevabını verecek. G-20 Başkanı Davutoğlu'nun Türkiye Başbakanı'nı anlaması zor olacak" diye konuştu. 

Türmen, yolsuzlukla mücadelede bir başka ilkenin, saydamlık ve katılım olduğunu kaydederek, "G- 20 başkanının yolsuzlukla mücadelede gösterdiği yakın ilgiye sevindik ancak uygulamaya nasıl koyacağı merak konusu. G-20 başkanı Davutoğlu'nun, söylediklerine uygun hareket edeceğini umut ediyoruz" dedi. 

"Demek ki MİT yapıyormuş..." 

Çözüm sürecine ilişkin bir soru üzerine Türmen, sürecin, karanlık ve dar bir koridorda yürütülmesinin yanlış olduğunu ifade etti. 

Kılıçdaroğlu'nun, "MİT'in içindeki bir kanatla beraber CHP içinde operasyon yapmaya çalışıyorlar" sözlerine Türmen, "Biz yeteri kadar karışığız zaten. MİT'e ihtiyaç var mı doğrusu bilmiyorum ama. Demek ki MİT yapıyormuş! MİT  amaçlarından saptırılmış durumda. Kimin MİT'i, kime karşı kullanılıyor, tamamen çığrından çıkmış durumda. MİT, hükümetin çıkarlarını koruyan, hükümete karşı olanları gözetleyen, dinleyen bir kurum haline geldi. Bütün devletin partileştiği dönemde MİT'in de bunun dışında kalması beklenmemelidir" karşılığını verdi. 

Türmen, bir soru üzerine, Dersim konusunun, ikide bir de pişirilip önlerine getirildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Dersim'de bizim rahatsız olmamız için bir neden yok. Biz Dersim ile ilgili en ileri önerileri verdik. Binlerce insan katledilmiş kolay yutulacak bir şey değil. Eğer demokrasi, barış istiyorsanız mutlaka geçmişinizle yüzleşmek lazım. Devletin özür dilemesi lazım, devlet tarafından yapılan bir yanlış var. Özür dilemek niye bu kadar tartışma konusu oluyor anlamıyorum, özür dilemek insanca bir şey." 

Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi de olan Türmen, komisyonun çalışmalarına ilişkin soruları da yanıtladı. 

Türmen, komisyonda soruşturmayı başlatan savcıların dinlenilmesi, komisyonun daha fazla toplanması gerektiğini vurguladı. Türmen, komisyonun bir hafta toplanıp, bir hafta toplanmayarak temposunu düşürmesinin doğru olmadığını belirterek, dinlenecek kişilere ilişkin bir liste daha vereceklerini sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir