Yıl sonunda 43 milyon turist gelmesi bekleniyor

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "2014 yılı sonu itibariyle Türkiye'ye gelecek toplam turist sayısının 43 milyon, turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında gerçekleşeceği tahmin ediyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk dört aylık verilerine göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı en fazla olan ülkelerin sırasıyla, Almanya, İran, Gürcistan, Bulgaristan, Rusya olduğunu, bu yıl İran'dan gelen turist sayısında ciddi oranda artış beklediklerini belirterek, "2014 yılı sonu itibariyle Türkiye'ye gelecek toplam turist sayısının 43 milyon, turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında gerçekleşeceği tahmin ediyoruz" dedi. 

"Ağustos ve eylül aylarında toparlanma görülecek"

Soruları yanıtlayan Ulusoy, ramazan ayında iç turizm piyasasının bir miktar olumsuz etkileneceği öngörüsünde bulundu. Ağustos ve eylül aylarında ise toparlanmaların görülebileceğine işaret eden Ulusoy, erken rezervasyon yaptıran vatandaşların, 20 Haziran sonrası ve 15 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasını tercih ettiğini söyledi. 

Yurt dışında en fazla tercih edilen destinasyonlar: İspanya, İtalya, Paris

Ulusoy, tatile çıkan Türk vatandaşların büyük bir bölümünün, yurt içinde tatile çıkacağı tahmininde bulunarak, yurt içi turlarda Antalya bölgesi başta olmak üzere Belek, Kemer, Alanya, Bodrum, Çeşme ve Marmaris'in yoğun talep gördüğünü, yurt dışı turlarında ise İspanya, İtalya, Paris, Orta Avrupa, Balkanlar ve Benelüx (Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) ülkelerinin en çok talep gören destinasyonlar olduğunu dile getirdi. 

Ulusoy, şöyle devam etti: 

"İran'dan gelen turist sayısında ciddi oranda artış bekliyoruz"

"Geçen yıl Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler Almanya ve Rusya oldu. Bu iki ülkeyi İngiltere, Gürcistan, Bulgaristan ve Hollanda takip etti. Bu yıl da benzer bir sıralama bekliyoruz. İlk 4 aylık verilere baktığımızda bu ülkelerin öne çıktığını görüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk dört aylık verilerine göre yabancı turist sayısı en fazla olan ülkeler, Almanya, İran, Gürcistan, Bulgaristan, Rusya şeklinde sıralandı. Yaz sezonuyla Rusya ve İngiltere'den gelen turist sayısının artacağını öngörüyoruz. Bu yıl, İran'dan gelen turist sayısında da ciddi oranda artış bekliyoruz." 

Geçen yıl turizm geliri 32.3 milyar dolardı

Ulusoy, 2013 yılında Türkiye'nin turizm gelirinin 32,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, bu gelirin büyük bir bölümünün Antalya bölgesi başta olmak üzere İstanbul ve Muğla'dan elde edildiğini söyledi. 

2014 yılının ocak-nisan döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,07 oranında artarak 7 milyon 3 bin 50 kişiye ulaştığını kaydeden Ulusoy, turizm gelirinin ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 oranında artarak 4 milyon 807 bin 836 bin dolara ulaştığını belirtti. 

"Türkiye'ye gelecek toplam turist sayısı 43 milyon" 

Turizm gelirinin yüzde 76,2'sinin yabancı ziyaretçilerden, yüzde 23,8'inin ise yurt dışında ikamet eden vatandaşların ziyaretlerinden elde edildiğini dile getiren Ulusoy, 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye'ye gelecek toplam turist sayısının 43 milyon, turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında gerçekleşeceği tahmininde bulundu. 

TUROB Başkanı Bayındır:
"En çok ilgi deniz-kum-güneş turizmi bölgelerine..."  
 
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesiyle otellerin uyguladığı ekonomik paketlere ilginin zayıfladığını dile getirdi. 
 
Türkler'in yurt içi tatil tercihlerinde ilk sırayı Antalya'nın aldığını belirten Bayındır, burasını Kemer, Belek, Side, Alanya, Bodrum, Marmaris, Çeşme ve Fethiye gibi deniz-kum-güneş turizminin canlı olduğu bölgelerin izlediğini, yurt dışı seyahatlerde ise ağırlıklı olarak Kıbrıs, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Uzak Doğu, Bosna Hersek, Fransa ve İspanya'nın en çok tercih edilen destinasyonlar olduğunu bildirdi.  

Bayındır, dış turizmde ise geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin en fazla Almanya'dan turist ağırlayacağını öngördüklerini belirterek, "Turizm sektöründe elde edilen gelirin, ziyaretçi profiliyle doğrudan ilgisi var. Ülkemize gelen ziyaretçi profilinin yüksek gelir seviyesine dahil olmadığı gerçeğinden yola çıktığımızda, en fazla turist gönderen ülkenin aynı zamanda ekonomimize en fazla katkı sağlayan ülke olduğunu söyleyebiliriz. Almanlar'ın, ülkemizdeki destinasyon tercihlerinin başında Antalya bölgesi ve İstanbul geliyor. İstanbul, dünyanın her yanından tüm yıl turist ağırlayan, marka bir şehir olarak 2014 yılında da ilk sırada yer alacak" diye konuştu.  

2013'te turist sayısı yüzde 10 arttı

Bayındır, Türkiye'ye gelen turistlerin tercih ettiği destinasyonlar göz önüne alındığında ise Antalya, İstanbul, Muğla, Aydın, Kapadokya ve İzmir'in en çok turizm gelirini elde ettiğini belirterek, 2013 yılında Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 10 artarak 34,9 milyona ulaştığını ifade etti. 

"Ülke içinde yaşanan gelişmeler turist sayısını etkiledi ancak..."

Geçen yıl ülke içinde yaşanan gelişmelerin, Türkiye'ye gelen turist sayısını etkilediğini hatırlatan Bayındır, ancak 2014'ün ilk çeyreğinde yaşanan toparlanmayla rakamların tekrar yükselişe geçtiğini kaydetti. 

Bayındır, bu yıl için Türkiye'ye gelecek yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 10'a yakın bir büyüme ve turizm gelirlerinde de yine yüzde 10 civarında bir artış beklendiğini söyledi. 

Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Onaran:
"Antalya tahtını İstanbul'a kaptıracak" 

Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise ramazan ayında yurt içi ve yurt dışı taleplerinde daralma olduğunu ve bu bakımdan fiyatların biraz daha uygun olabildiğini belirtti. 

Yurt dışı turlarında özellikle yoğun çalıştıkları otellerde iftar ve sahur için çalışma yapılmasını sağladıklarını ifade eden Onaran, deniz tatili denince vatandaşların aklına öncelikle Türkiye sahillerinin geldiğini söyledi. 

Onaran, bunda Türkiye'nin muhteşem kıyılarının yanında birçok rakibe oranla daha yeni ve kaliteli tesislerin önemli rol oynadığını, servis konusunda başarılı ve İtalya ve İspanya gibi ülkelere nazaran müşterisini memnun etmede daha önde olduklarını anlattı. 

Yurt dışı gezilerinin ise deniz tatilinden daha çok ülke, şehir, bölge gibi kültürel paketleri içerdiğine değinen Onaran, "Vatandaşların büyük bir bölümü tatilini yurt içinde geçiriyor. Yurt dışı gezileri konusunda bir çekingenlik olduğunu da söyleyebilirim. 'Acaba yemekleri nasıldır, ne yer, içerim? Dilini bilmiyorum...' gibi düşünceler insanları yurt içine yönlendirebiliyor. Biz tur operatörlerinin de bu konularda misafirleri rahat ettirmesi gerekiyor. Müşterilerimize, dünyanın neresine giderseniz gidin bizim evimizde misafirsiniz, merak etmeyin diyoruz" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir