Yılbaşı kutlaması net’te başladı, satışlar katlandı

Bu yılbaşı öncesi e-ticaret siteleri erken kutlama yapıyor. Çünkü her türlü ürünü internetten almaya artık alışan Türk tüketicinin ilgisiyle bu ay bazı şirketlerin e-ticaret hacmi, kasıma göre yüzde 35 ila yüzde 100 artmış durumda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Bu yılbaşında hediyelerin önemli bir kısmı internetten sipariş edilecek. E-ticaret siteleri yüzde 35 ila yüzde 100’lük sipariş artışı ile erken kutlama yapıyor. Site yöneticileri özellikle kadınların e-ticarete iyice alıştığını belirtiyor. Aralık ayı satışlarının her yıl yıllık hacmin altıda birini oluşturduğunu kaydeden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun “Geçen sene de böyle oldu. Bu sene de benzer seyir izleyeceğini düşünüyorum” dedi. 
Orhun, yeni yıl internet alışverişinin kendine göre trendleri olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Yeni yılda TV satışları ile kıyafet alışverişi artar. Ama en önemlisi hediye siparişlernde sektörümüz giderek daha önemli yer ediniyor. Çünkü ürünü seçip hediyeyi alacak kişiye göndermeyi 10 dakikada tamamlayabiliyorsunuz.” 

Kasım ile kıyaslandığında aralıkta en az 2 kat bir büyümeyi neredeyse tüm ticaret sitelerinde gözlendiğini söyleyen Orhun, en çok satışın son iki hafta gerçekleştiğini belirterek “Son dakika alışverişçileri için e-ticaret 'vaktim yok ama şunu yılbaşında giymem lazım ya da şunu şu kişiye göndermem lazım diyenler için çok iyi bir kanal” dedi. 

1.3 milyar TL’lik hacim oluşuyor 

“Biz e-ticaretçiler, yılın son iki haftası için yaşarız” diyen Orhun, aralıkta sadece e-ticarette fiziksel ürün satışında 1.3 milyar TL gibi bir hacimden söz etmenin doğru olacağını ifade etti. Yılbaşı alışverişi nedeniyle aralık satışlarında gözle görülür artış olduğunu ifade eden Evim.net CEO’su Ali Özen, “Bu ay kasım ayına göre yüzde 30 artış bekliyoruz” dedi. Dönemsel olarak yılbaşı hediyeleri ve yılbaşı süslerinin en çok ilgi gören ürünler arasında yer aldığına dikkat çeken Özen en çok mutfak ürünleri ve ev tekstili satıldığını belirtti. ABD’den Türkiye’ye ulaştırdıkları siparişlerin yılın en yoğun dönemleri olan Black Friday ve Cyber Monday döneminde önemli ölçüde arttığını kaydeden Amerikadaniste. com kurucu ortağı Seyfi Erol da kasım ve aralık ayında sipariş ortalamasının yaklaşık yüzde 85’lik arttığını söyledi. 

Aralık en yüksek ciro beklenen ay 

Aralık cirosunun yılın en yüksek cirosu olduğunu söyleyen V1Y.COM Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Çekin, “Yılbaşının ve yeni sezon indirimlerinin başladığı aralık ayı sitemizde en yüksek ciro beklediğimiz aydır. Satışlarımızda sezon, ürün çeşitliliği ve yılbaşına bağlı olarak yüzde 15 artış gördük” diye konuştu. Aralık ayındaki kategori bazlı satışlara bakıldığında sırasıyla en çok bluz/ gömlek, triko ve ayakkabı satışlarını gördüklerini bildiren Çekin, 1V1Y. COM alışverişlerinde kullanıcıların yüzde 75’ini kadın müşterilerin oluşturduğunu belirtti. Dünyanın farklı bölgelerinden onlarca çeşit çayı Türk tüketicileri ile buluşturan marka Chado’nun ortağı Tunç Berkman, “Aralık ayında satışlar bir önceki yıl aralık ayıwna göre yüzde 35, kasım ayına göre yüzde 10 artış gösterdi” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir