Yıldız: Yazın elektrik ithal edebiliriz

Kuraklık nedeniyle elektrik üretiminde sorun yaşanabileceğini söyleyen Enerji Bakanı Yıldız, "İran, Gürcistan ve Bulgaristan'dan yaz döneminde elektrik ithal edebiliriz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası heyeti ile görüşmesi öncesi gazetecilerin sorularını yanıtadı.

Mart ve nisan aylarındaki yağmurların beklenen oranda olmadığının ve yaz aylarında barajlardan üretilen elektriğin azalacağının altını çizen Yıldız, "Kuraklık nedeniyle elektrik üretiminde sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle İran, Gürcistan ve hatta Bulgaristan'dan yaz döneminde elektrik alabiliriz" dedi.

İran'dan kontrat miktarının altında doğalgaz almak istemediklerini, kış aylarında gaz miktarının azalmaması gerektiğini kaydeden Yıldız, halen fiyat nedeniyle tahkim süreci devam eden İran ile "al ya da öde"yi bu yıl bitirmeyi amaçladıklarını bildirdi. Yıldız, Azerbaycan ile "al ya da öde"yi ise 2015 sonuna kadar bitirmeleri gerektiğini kaydetti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz taşıyan iki hattan birisi olan Mavi Akım Hattı'nın yıllık kapasitesinin 16 milyar metreküpten
(bcm) 19 milyar metreküpe çıkarılması konusunda Rusya ile prensipte anlaştıklarını belirterek, artan miktarın özel sektör eliyle getirilmesini istediklerini söyledi.

Rus enerji şirketi Gazprom'un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ve beraberindeki heyetle bu akşam gerçekleştirilecek görüşme öncesi gazetecilerin sorularını
yanıtlayan Yıldız, "Mavi Akım'dan (yıllık) 16 milyar metreküplük gaz akışı var ve 19 milyar metreküpe kadar çok ufak tadilatlarla çıkartılabileceğini gördük, prensipte Rusya ile bu konuda anlaşmış bulunuyoruz. Rusya'dan gelecek doğalgaz için iki kriterimiz var, bunlar özel sektör ve uygun fiyatlarla Türkiye'ye girmeli, yeni kontrat ve yeni anlaşma olacak" dedi.
             
Yıldız şu ana kadar Rusya ile yapılan anlaşma ve sözleşmelerin Türkiye'ye doğalgaz fiyatlarında bir revizyon hakkı doğurduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: "Görüşmelerde Rusya'dan daha fazla gaz alabiliyor olmamızın imkanları araştırılacak. Uygun fiyatlarla ve özel sektör eliyle alınması imkanı doğarsa Türkiye artan büyüme imkanlarını bu şekliyle karşılamak ister. İndirim talebimiz hakkında bir şey söylemeyeyim ancak Avrupa'daki müşterilerine verdiği rakamlar üzerinden bir mukayese yapacağız. Yüzde 20-25 oranı gibi bir rakam yok, bunları kendileriyle görüşmeyi düşünüyoruz. Bu tür rakamlar müzakereleri etkiliyor."

Yıldız, görüşmelerde ayrıca Rusya'nın Türkiye'deki yatırımları, doğalgaz depolama üniteleri yapma talebinin yanı sıra Avrupa'ya gaz taşımak için gündeme getirdiği Güney Akım Hattı'nın da ele alınabileceğini bildirdi.