Yılmaz'dan eğit-donat açıklaması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz "Görüşmeler sürüyor, imza atılmadı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Milli Savunma Bakanı Yılmaz "IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun ÖSO mensuplarına eğit-donat sürecinde Kırşehir’in eğitim merkezi olarak seçildiği" iddialarına ilişkin "Şu ana kadar sözleşme imzalanmadı" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde, bir gazetecinin, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın istifasını anımsatarak, "Özellikle Suriye konusundaki görüş ayrılıkları bu istifaya gerekçe gösterildi. Öyle gözüküyor ki Hagel Türkiye'nin tezini destekliyordu. Siz mevkidaşınızın istifasını nasıl yorumluyorsunuz? sorusu üzerine, "Çok iyi birisi. Türkiye dostu birisiydi, bunu çok net olarak söyleyeyim. Kendisi Vietnam Savaşı'na girmiş, çıkmış; savaşın ne olduğunu bilen birisi. Ortadoğu'daki coğrafyayı ve kültürü yakından tanıyan birisiydi. Ben Kendisi ile çok verimli bir çalışma yaptım. Diğerleri yorum, yoruma girmek istemem" dedi. 

Ortadoğu'daki sorunların çözümü konusunda herkesin ayrı bir fikri olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ama çok daha önce ABD'ye gittiğimde Amerikalıların şunu dediğini biliyorum: 'Bu coğrafyayı siz bizden daha iyi biliyorsunuz. Dolayısıyla doğru olan sizin politikalarınızı bizim takip etmemiz, sizinle birlikte politika yürütmemiz.' Biz hala o noktadayız. Bu coğrafyayı bizden daha iyi bilen kimse yok. Halklarıyla yüzyıllardır beraber birarada yaşadık. Lübnan gibi bir ülkede, belki 72 millet var. 72 milleti biz birarada barış içerinde yaşattık ve hiçbiri de diğeriyle kavga etmedi. Bizim etkinliğimiz o coğrafyadan çekildikten sonra, bırakın Ortadoğu'yu, bir Lübnan'ı birarada tutamadılar. Bu coğrafyanın Türkiye'ye ihtiyacı var; Türkiye'nin kuşatıcı, bölücü değil birleştirici, ayrıştırıcı değil biraraya getiren politikalarının her yerde uygulanması lazım ki bu coğrafyaya barış getirsin. Ben, Chuck Hagel'e bundan sonraki hayatında başarılar dilerim. Türkiye dostu olduğunu söylemek isterim."        

Bakan Yılmaz, "Bedelliyi tamamen hayatınızdan çıkardınız mı?" sorusunu, "O konuda hiç bir şey söylemiyorum" diyerek yanıtsız bıraktı.

Gazetecilerin, "IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun ÖSO mensuplarına yönelik eğit-donat sürecinde Kırşehir’in eğitim merkezi olarak seçildiği söylendi” sözleri üzerine Yılmaz, "Söyleniyor..." karşılığını vererek şu ana kadar bilgisi dahilinde sözleşme imzalanmadığını kaydetti.

Yılmaz, "Görüşmeler devam ediyor. Ne zaman bu görüşmelerin tamamlandığı söylenir, iki taraf oturur da bir imza atarsa, sözleşme imzalanırsa o zaman… Şu ana kadar bilgim dahilinde sözleşme imzalanmadı. İmzalanmadığına göre görüşmeler devam ediyor" diye konuştu.

"Eskiden de İçişleri Bakanlığı'na bağlıydı, şimdi de, çok ufacık nüans farkı var"

İsmet Yılmaz, "Meclis'e sevk edilen iç güvenlik paketi" ile ilgili soru üzerine, "Jandarmanın devri diye bir şey yok. Jandarma Genel Komutanı önceden nasıl atanıyorsa şimdi de öyle atanıyor. Jandarmanın generalleri, paşaları ile ilgili atanma usulü eskiden nasılsa şimdi de aynı. Genel komuta kadrosu eski usule tabidir. Eskiden de İçişleri Bakanlığı'na bağlıydı, şimdi de İçişleri Bakanlığı'na bağlı, çok ufacık bir nüans farkı var, o kadar " dedi. 

"Askerde rahatsızlık yok mu?" sorusuna Yılmaz, "Arkadaşlar yapılan doğrudur" yanıtını verdi. İsmet Yılmaz, "Bazı yetkilerin valilere devredildiği söyleniyor" sözlerine, "Vali bulunduğu ilde en üst kamu görevlisidir. Dolayısıyla herkesin vali ile pekala koordinasyon içinde olması, oradaki güvenin ve koordinasyonun sağlanması için yerinde ve doğru bir şeydir" karşılığını verdi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir