ABD enflasyon verisi ve piyasalar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

ABD enflasyon verisi manşette beklentilere paralel yüzde 0.1 gelirken, çekirdek veri beklentilerin üzerinde yüzde 0.3 geldi (beklenti yüzde 0.2). 

Bileşenlere bakıldığında enerji dışında son birkaç aydır istikrarlı bir şekilde yükselen bileşenler bulunuyor. 

Gıda, enerji ve gıda dışı emtialar, yeni araçlar, ikinci el araç ve kamyonlar, sağlık ekipmanları, barınma, ulaştırma gibi bileşenlerde son 3 aydır düzenli artışlar var. Bazı bileşenlerde yılbaşından beri artışlar var. Bunlar gelecek enflasyon beklentileri için enflasyonda yukarı yönlü beklentileri ölçülü olacak şekilde güçlendirebilir. Nitekim verinin ardından ilk refleksler sonrasında ABD Doları'nda güçlenme görülüyor. 

Dolar endeksi 95 sınırından 95.71 sınırına yükselmiş durumda. Euro/dolar 1.11 seviyesinin üzerinde iken 1.1077 seviyesine geriledi. İçeride de doların dünyadaki değer kazancına paralel olarak dolar/TL kuru 2.60 seviyesi üzerine doğru küçük ataklar yapıyor. Döviz sepeti eurodaki düşüşünde etkisiyle dengeli bir seyir içerisinde.
 
Dolar/TL'de 2.6080 seviyesindeki ara direnci izliyoruz. Bu seviyenin üzerinde seyirler oluşması durumunda 2.6233 seviyesindeki dirence doğru uzamalar oluşabilir. Gözler akşam Fed Başkanı Yellen’ın konuşmasında olacak. 

Yellen’ın diğer Fed üyeleri ve toplantı tutanaklarına paralel olarak şahin tarafa kaçmadan temkinli bir konuşma yapması beklenebilir. Yellen’ın konuşmasında her zaman olduğu gibi ekonomideki ılımlı güçlenmeye, enflasyonun yüzde 2 hedefine paralel olarak yükselişini koruduğuna ve ekonominin istihdam yaratmaya devam ettiğine işaret etmesi muhtemel. 

Haziran ayı faiz artışı konusunda temkinli olacağını bekliyorum. Piyasaların konuşmadan ne yönde algı çıkaracağına bağlı olarak pariteler şekil alacaktır. Şimdilik dolar lehine bir seyir var. Konuşmayı alıp, piyasa reflekslerini gördükten sonra karar vermek daha doğru olabilir.