ABD’de çekirdek enflasyon yükseliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

ABD Mart ayı TÜFE verisi aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda -yüzde 0.1 seviyesinde oluştu. Beklentiler sırasıyla yüzde 0.3 ve yüzde 0 düzeyindeydi.

Manşet verilerde beklentilerin altında veriler gelirken, gıda ve enerji dışı çekirdek enflasyon aylık bazda aylık bazda beklentiye paralel yüzde 0.2, yıllık bazda beklentinin 1 bps üzerinde yüzde 1.8 seviyesinde oluştu. 

Gıda fiyatlarındaki düşüş dikkat çekerken, daha fazla dikkat çekici olan enerji grubundaki yükseliş oldu denilebilir. 

Enerjinin son iki aydır net bir şekilde enflasyonu yukarı iten bir yapısı bulunuyor. Bunun dışında enflasyon hemen hemen bütün gruplarda son iki aydır sınırlıda olsa artış yönünde hareket ediyor.

Veri Doları Destekliyor

Sonuç olarak son iki aydır enflasyonda istikrarlı bir seyirden söz etmek mümkün. Mevcut veri güçlü ABD dolarını destekleyen ve nitelikte denilebilir. 

Dolarda ekstra bir güçlenme yaratması beklenmeyebilir. Dolar endeksini 100 direncini kırmasını sağlayacak bir veri değil. 

Ancak 97 seviyesi üzerinde tutunan doları da destekleyen bir veri. Başka deyişle dolara karşı oluşan güçlenme algısını değiştirmesini beklemiyoruz. Verinin ardından dolarda bir miktar değerlenme olurken, içeride USDTRY kurunda 2.70 sınırına doğru hareketlenme görüldü.