Birleşmeler ve satın alımlar (M&A): Kâr kurtarıcıları?

Thorsten BUG - Almanya Ticaret ve Yatırım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uzun yıllar devam eden başarılı iş hayatı sonrasında kimya şirketleri, büyük bir hırsla dönemsel olmayan büyüme segmentleri aramaktadır. M&A faaliyetleri, özellikle küçük ölçekli özel kimya sektörlerinde, büyük çapta sanayileşmiş bölgelerde üretim alanlarının görünüşlerini yavaş yavaş değiştirmiştir.

2013 yılında Çin, kimya sektöründe 1 trilyon euro satış çizgisi ile birinci olmuştur. Küresel satışların yaklaşık üçte biriyle Çin kimya pazarı, dünya pazarının yaklaşık yüzde 17'sini elinde tutan Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarının hemen hemen toplamına eşittir. Bunun nedeni Çin'deki satışların inanılmaz ölçüde büyümesidir. Rakamlarla konuşmak gerekirse 2003 yılından 2013 yılına kadar olan on yıllık süreçte yaklaşık yüzde 25 büyümüştür. Bu büyük Çin pazarı, son yıllarda üretim tesislerinde yatırımın bölgesel dağılımını etkileyen temel faktörlerden biridir. Çin pazarının ihtiyaçlarını karşılamak için büyük çapta sanayileşmiş bölgelerden kimya şirketleri, Çin'e üretim teknolojileri ihraç etmekte, orada satış ve karı artırmakta ve bu karların en azından belli bir bölümünü kendi ülkelerine geri getirmekteler.

İkinci olarak 10 yılı aşkın bir süredir yeni tesisler, artık ham maddelerin daha da yakınına kurulmaktadır: Petrol söz konusu olduğunda Arap Yarımadası; kaya gazı söz konusu olduğunda öncelik Birleşik Devletler.

Sonuç, petrolün varilinin 10 Amerikan Doları'nın altında olduğu Arap Yarımadası'nda yüksek hacimli organik kimyasal üretim tesisleri.

ABD'deki kaya gazı gelişimleri, çok daha aktiftir. Bu da 2014 yazında meydana gelen petrol fiyatlarındaki büyük düşüşe kadar üretim tesislerinde belli bir yatırımın yapılmasını sağlamıştır. Çeşitli hidrokarbon kaynakların maliyetine bakmaksızın kaya gazı çıkarmanın çevresel sürdürülebilirliği ile ilgili bazı sorular vardır. Gelecek nesillere karşı sorumluluk ile ilgili sorular vardır; nükleer güç üretiminden oluşan atığın kullanımına benzer sorular.

Hidrolik kırılma: Gaz şimdi, ödeme sonra mümkün mü?

Alman Federal Meclisi, "Büyüme, yenilik ve refah" olarak adlandırılan 2013 Aralık Koalisyon Anlaşması'nda hidrolik kırılma ile ilgili net ifadeler kullanmıştır. Nükleer güç ve kömürden elde edilen enerji ile ilgili deneyimlerinden yola çıkarak şunları belirtmiştir: "Su içme ve sağlık bizim için birinci önceliktir." "Hidrolik kırılma teknolojisinin uygulanmasında çevreye zararlı maddelerin kullanımını reddediyoruz [...]." Özellikle kimyasalların kullanılması, Obama yönetimini de ilgilendirmektedir çünkü ilgili vatandaşlardan ABD İçişleri Bakanlığı, yaklaşık 1,5 milyon öneri almıştır. Sonuç olarak Haziran 2015'te yürürlüğe giren yönetmelik her durumda kullanılan kimyasalların ifşa edilmesini gerektirecektir. Bu özellikle zehirle ilgili olarak CHIP T tehlike sembolü ya da çevresel tehlike ile ilgili olarak N sembollerini kullanan kimyasalların kullanımını içerir. Diğerlerinin arasında glütaraldehit ya da kuaterner amonyum klorür, biyosidler gibi, korozyon önleyici olarak formik asit, sürtünmenin azalması için poliakrilamid ve yüzey etkin madde olarak naftalin kullanılır. Bu ya da FracFocus devlet teşkilatı tarafından resmen listelenen benzeri kimyasallar kullanılırsa ABD'deki kaya gazı gelişiminde kamusal yararlar, ekonomiden ekolojiye kadar etkilenebilir.

Mükemmel finansal sonuçlar. Kâr ile ne yapılacak?

Doğudaki pazar değişimleri ve ticari mal sorunlarına rağmen Avrupa kimya şirketleri, ABD'deki ekonomik bunalımın yaşandığı yıllardan çok fazla gelişme göstermiştir. Avrupa'nın küresel iş hacmindeki payı 2003 yılından 2013 yılına kadar neredeyse yarıya inmiştir ancak mutlak veriler çerçevesinde aynı dönemde yaklaşık 170 milyar euro artmıştır.
2009 yılında yaşanan düşüşten beri Alman kimya şirketleri, Avrupa içerisinde finansal durumlarını sürekli olarak geliştirmişlerdir. Pazara hakim Alman kimya şirketlerinin temel ticaret göstergeleri, çok nadir istisnalar ile birlikte, oldukça olumlu bir eğilim göstermiştir (Tablo 1). İlgili ekonomik göstergeler de pozitiftir (Tablo 2). Burada listelenen şirketlerin hemen hemen tamamı hem çift rakam EBIT marj (sağlık ticaret faaliyetlerinin bir göstergesi) hem de istikrarlı bir biçimde pozitif net kâr gösterir.

1-567.jpg                                                  2-466.jpg