Birleşmeler ve satın alımlar (M&A): Kâr kurtarıcıları?

Thorsten Bug / Almanya Ticaret ve Yatırım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son yıllarda dışarıdan uygun kaynak sağlama imkanı ile eşleştirilen pozitif mali durum, portföylerini kesinleştirmek için M&A işlemleri ve öz sermaye yatırımları gibi işlemler aracılığıyla pek çok şirket tarafından kullanılmaktadır.

Tasfiye: Eski iyi kimyasallar

Son yıllarda kâr oranları düşen bazı kimya şirketleri, ürünleri ve iş birimlerini azaltmıştır. Bunlar genellikle stiren gibi büyük hacimli ürünler (Tablo 3: Styrolution/Ineos) ya da titanyum dioksit (Rockwood/Huntsman). Ancak bununla birlikte temel kimyasallar söz konusu olduğunda esas soru günümüzde büyük satışlardaki küçük kârlar, herhangi bir pazarı olmayan ürünlerin imkanlar dahilindeki büyük kâr oranlarından daha az çekici olup olmadığıdır.

Yatırım: Üzerinde çok fazla çalışılan uzmanlık alanları

Kimya şirketleri tarafından yürütülen satın alma faaliyetleri, elden çıkardıkları miktarları kapsayabilmektedir. Bunun bir nedeni kimya sektörünün, olumsuz yönde etkileyebilecek herhangi bir yenilik ya da çığır açan materyal özellikleri ile yeni moleküllerin keşfedilmesini beklememesidir. Günümüzde sermayenin göz kamaştıran büyüklüğü dünya çapındaki kimya şirketlerini, olası en küçük dönemsel davranışı sergileyen büyüme segmentlerini araştırmaya yönlendirmiştir.

Böylece son on yıl içerisindeki ilaç sektörüne ciddi bir eğilim olduğu görülmüştür. Darmstadt tabanlı Merck, yaklaşık 17 milyar Amerikan Doları'na Sigma-Aldrich şirketini satın almaya çalışıyor. Bayer, son 10 yıl içerisinde özellikle ilaç satın alımı alanlarında atılım göstermiştir. Şirket, 2006 yılında Berlin tabanlı Schering şirketini 17 milyar euroya satın almış ve 2014 yılında 14 milyar Amerikan Doları'na ABD tabanlı Merck & Co.'s OTC işi ile birleşmiştir.
İlaç ile ilgili alanlar dışında uzmanlık kimyasalları, önemli role sahiptir. Özellikle BASF, önemli yatırımlar yapmıştır. Son 10 yıl içerisinde: Katalizörler alanında uzman olarak bilinen Engelhard, 2006 yılında 5,2 Amerikan Doları'na, yine 2006 yılında yapı kimyasalları sektöründe Degussa 2,7 milyar euro, Ciba 2009 yılında 6,1 milyar İsviçre frangı ve 2010 yılında Cognis 3,1 milyar euro değerinde satılmıştır.

Yeni teknolojiler: Gelecekteki başarının anahtarı

M&A faaliyetlerinin yanı sıra Alman kimya şirketleri, gelecek için ümit vadeden alanlarda da aktiftir. Bu ürünler için pazarlar hala çok küçük olduğundan yatırılan miktarlar da M&A işlemlerine oranla daha azdır. Endüstriyel biyoteknoloji, bitki biyoteknolojisi ve yenilikçi enerji teknolojileri gibi yeni teknolojiler, ham madde değişimi, enerji ve hareketlilik gerekliliği üzerinde özellikle durur.

Bir takım faaliyetler, yeni ham madde alanında gerçekleşmiştir. Özellikle şeker ve nişastadan üretilen kimyasal ürünler ve ham madde olarak lignoselülozik biyokütlenin kullanımı yatırımların odak noktasıdır.

BASF, Amerika'da iki yatırım yapmıştır. Enzimler üzerine uzman bir şirket olan Verenium şirketini 2013 yılında 62 milyon Amerikan Doları'na satın almıştır. Biyokütleden endüstriyel şeker üretimi için Renmatix ile gelişim işbirliği, 2012 yılında 30 milyon Amerikan Doları değerindeki yatırımı takip etmiştir. Aynı yıl Lanxess, biyobazlı suksinik asit üretiminde dünya lideri olan Bioamber şirketinde 10 milyon Amerikan Doları değerinde hisse satın almıştır. 2014 yılında Evonik, estolid olarak adlandırılan biyo-bazlı yağlar alanında uzmanlaşmış Kaliforniya bazlı Biyosentetik Teknolojilerde hisse satın almıştır.

Kısaca özetlemek gerekirse dünyadaki kimya sektörü ve özellikle Alman şirketler iyi konumdadır ve gelecekte karşılaşılabilecek sorunlara karşı hazırdır. Küresel pazardaki değişiklikler, büyük ve karmaşık üretim tesislerinden farklı olarak sanayileşmiş bölgelerde kimya sektörünün halk algısını değiştirmiştir. Devam eden M&A faaliyetleri ve daha küçük yatırımlar, bu eğilimin devam edebileceğini göstermektedir.

cats-064.jpg