Dolar neden düşüyor?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adnan Çekçen - Destek Menkul Değerler Analisti

Hafta başından bu yana gelişmekte olan para birimleri arasında dolara karşı en çok değer kazanan para birimi Rus Ruble’sinden sonra Türk Lirası olarak karşımıza çıkmaktadır. Şu ana kadar USD/RUB yüzde 0.65 oranında gerilerken USD/TL yüzde 0.25 oranında gerilemiştir. Dolar endeksi küresel anlamda gerilerken TL tarafındaki değer kazanımının sınırlı kalmasının sebebi, hiç kuşkusuz sabah saatlerinde açıklanan Türkiye Cari Açık verisinin beklentinin üzerinde gelmesi olarak gösterilebilir. Ocak ayından bu yana yükselen cari açık TL tarafını zayıflatan bir etki yaratmaktadır. Hazine ihalelerinin etkisi ile gerileyen gösterge tahvil faizi ve TCMB’nin piyasaya uyguladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki artırım TL’yi güçlü tutsa da grafikte de görüldüğü üzere kur tarafında ciddi bir sıkışma söz konusu.

Teknik açıdan düşen tepeler ve yükselen dipler ile birlikte orta vadeli bir üçgen formasyonu oluşmuş durumda. Genellikle böyle formasyonlar sonrası fiyatlamalar sertleşir ve dalgalanma artar. Bu sebeple piyasada bir bekleyiş hakim diyebiliriz. Aslına bakılırsa gün içerisinde doları dalgalandıracak bir veri veya herhangi bir hikaye söz konusu değil. Dolasıyla bir böyle günlerde teknik fiyatlamalar daha da önemli hale gelmektedir. 

İlk olarak 2.67 kritik destek seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin altına sarkmalarda hareketler sertleşebilir ve 2.66-2.65 bandına kadar geri çekilme söz konusu olabilir. Yukarı da ise 2.7040 ve 2.7160 direnç noktaları takip edilmelidir. Gün içi önemli fiyatlamalar böyleyken alımların hızlanabilmesi ve yeni bir alım dalgasının gelebilmesi için 2.71-2.72 aralığının yukarı yönlü sert geçilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki alımlar cılız kalabilir ve bu seviyelerden geri çekilmeler söz konusu olabilir.  

Dolar endeksini incelediğimizde gün içerisinde satış baskısının hakim olduğunu görüyoruz. Endeks tarafını aşağı çeken hikaye ise FED’in haziran ayında faiz artırımına başlayamayacağı olarak değerlendirebilir. Bu beklenti özellikle yeni yılda dolar endeksini 100 seviyelerine kadar taşımıştı. Ancak endeksin kritik destek seviyelerine geldiğini belirtmekte fayda var ve bu seviyelerden toparlanma gelebilir. Bu etkiyle dolar/TL’de yeni yükselişler görebiliriz.

untitled-3-005.jpg