Gümrüğün esası ve kimliği......

İHAP SUBAŞI - Subaşı Gümrükleme

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son günlerde gümrükler gündemden düşmüyor. Kaçakçılık olayları, sağlığa zararlı ürün girişleri ve görevi suistimal vakaları ile kamuoyunu meşgul etmekte... En sonunda da “gümrükler Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmalı” diye bir öneri geldi. Bir türlü kendi kimliğini bulamayan yıllardır ‘Oda’ olarak temsil edilmek isteyen gümrük müşavirleri, son günlerde yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı günah keçisi ilan edilmekteler. Gümrüklerin, ülkemizdeki gibi önemsenmeyen bir ‘Bakanlık’ olması, oraya buraya çekiştirilmesi hakikaten yıllarını bu mesleğe verenleri kahrediyor. 

Dünlerin Gümrük Bakanlığı’nı, bir zihniyet Maliye’ye diğer bir kesim Ticaret’e ve şimdi de bir kesim Ekonomi Bakanlığı’na bağlamak istiyor. Gümrüğü bilenleri saf dışı bırakarak başka bir bakanlığın güdümünde faaliyetini istiyorlar. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Sayın Serdar Keskin, verdiği bir demeçte ‘Oda’ olarak temsil edilmek istediklerini dile getirmişti. Doğrudur bu istek. Neden Başkanın bu arzu ve isteğine ilgililer cevap vermiyorlar. Son günlerde kamuoyunu meşgul eden ve dikkatleri gümrük camiasının üzerine çeken suistimallerden ‘Oda’ olarak temsil edilmek isteyen bir türlü olamayan gümrük müşavirlerini sorumlu tutmak. ne kadar doğru? 

Gümrüklerdeki yığılmayı ve iş yükünü hafifl etmek için önerilen ve uygulamaya geçirilen Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri’nin (YGM) işlerine son veriliyor. Neden ve niçin? Bir yerde suiistimal olmuş, bunu tüm yurttaki YGM’lerin üzerine yıkarak bu kararı almak ne kadar adil?. Çözüm mü? Bu ve buna benzer soruları ardı ardına sıralamak çok kolay... Uzun yıllardır bu camianın içindeyim. Rahmetli Nezih ağabeyin (Nezih Demirkent) gümrükler seninle anlatım bulacak, sorunları ve çözüm önerilerini yaz dediği 1992 yılından beri zaman zaman sorunları gündeme getiren yazılarımla kamuoyunu aydınlatmaya çalışıyorum. Sanırım son gelişmeler neticesinde tekrar etmekte yarar var. Gümrük işi çok büyük özveri ve bilime dayalı bir uğraştır. Gümrük komisyoncusu tek başına gümrük ambarlarına gidip mal çekmek gibi bir eylemin yapımcısı değildir, Yazmak çok önemli bir olaydır, fakat o yazıyı okuyup anlamak daha büyük bir olaydır… 

İşte biz gümrükle uğraşanlar, bir türlü anlaşılamayan bir kimlik taşıyoruz. Güzide bu mesleğin bu haliyle, yine görevini yaparak insanüstü bir gayret ve enerjiyle sürdürenler takdirlerin üstündedirler.