Piyasa Merkez’den ne bekliyor?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Adnan Çekçen - Finansal Analist (Destek Menkul Değerler)

Dolar/TL paritesinde nefesler tutuldu, piyasa bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarını takip edecek. 

Hatırlanacağı üzere TCMB, 14 Nisan'da yaptığı duyuruda, bugün yapılacak PPK toplantısında, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin ve Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıklamıştı. 

Duyuruda, ayrıca toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirlerin de ele alınabileceği ifade edilmişti.  

TCMB, daha önce Mart ayında döviz depo faiz oranları ve zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe giderek piyasalara kısmi olarak müdahale etmişti ancak bunun dolara etkisi sınırlı kaldı. 

Dolasıyla burada piyasa aktörleri daha çok TCMB’nin ek tedbirlerini görmek isteyecektir. Çünkü bilindiği üzere Merkez’in şuanda kurdaki ateşi dindirmek adına tek bir silahı var; faiz.

Seçim öncesi hükümet tarafından gelebilecek baskılarda göz önüne alındığında Merkez Bankası'ndan bu silahı devreye sokması beklenmiyor. Ancak TL’de değer kaybı dolara karşı yılbaşından bu yana yüzde 15’e ulaşmış durumda. Ayrıca sepet kurda 2.77 seviyelerinde seyrediyor. Hatırlanacağı üzere yaklaşık 1.5 yıl önce kur 2.39’a dayandığında sepet kurda 2.77 seviyelerindeydi. Merkez sert faiz müdahalesi ile kuru 1 hafta içerisinde 2.39’dan 2.16’ya kadar düşürmüştü. Aynı oranda TCMB’den bir faiz artırımı beklenmese de daha önce istisnai günlerde devreye sokulan EPS yani ek parasal sıkılaştırma hamlesi gündeme gelebilir. 

TCMB şuanda piyasayı haftalık yüzde 7.5’dan fonluyor. Yani bir hafta vade ile repo ihalesi açılıyor, bankalar ellerindeki bonoları TCMB’ye verip karşılığında yüzde 7.5 ile borçlanıyor ve 1 hafta sonra faizi ile birlikte parayı ödeyip bonoları geri alıyorlar. İşte Merkez Bankası haftalık verdiği fonlamayı kısarak veya hiç yapmayarak bunun yerine geleneksel ihale yöntemiyle piyasayı fonlayabilir. Böylece piyasada oluşan faizlerin koridorun üst bandına (marjinal fonlama faizi) yakın oluşması sağlanabilir. Ortalama fonlama maliyetinin yükseltilmesi TL’yi güçlü tutabilir buda kur tarafındaki ateşi bir miktar söndürebilir. Özellikle sepet bazında faydası olabilir. Piyasa merkezden böyle etkili bir hamle bekliyor.