Syriza başarılı olabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Dr. Ali TOPÇUBAŞI Topcubaşı Group YKB

Syriza’nın ve Yunanistan’ın geleceği tamamen AB’nin daha doğrusu Merkel’in elinde olacağı anlaşılmakta. Borçlarını ödemeyeceğini söyleyen bu radikal solcunun da, AB’nin de anlaşmaktan başka çaresi olmadığı belli. 2008-2014 döneminde yüzde 3.6 oranında daralan AB ekonomisi, yüzde 29.5 daralan Yunan ekonomisini art niyet olmadığı, yani çok para kazanmak için çırpınan spekülatörlerin oyununa gelmediği taktirde, ayağa kaldırmak zorundadır.
Yunanistan milli gelirinin yüzde 175’ine varan borcunu hem kendisinin, hemde AB’nin durgunluktan sıyrılamadığı ve paket üzerine paket açıklamak zorunda olduğu dönemde, yapılacak esneklik ile kurtulma ve AB’nin yara alma, güvenirlilik azalma riski önleyebilir. Nitekim; AB’nin içine girdiği durgunluktan ve deflasyon riskinden sıyrılmak için açıklamak zorunda kaldığı 1.25 trilyon dolarlık devlet tahvili alımı Yunanistan’ı da kapsayacak şekilde genişletildiği taktirde sorunun çözülmemesi mümkün değildir. Yunanistan borçlarının silinmese bile uzun vadeye yayılması, her ay verilecek yaklaşık 70 milyar dolardan yalnızca ayağa kaldırmak ve bu yılı kapsayacak şekilde 5 milyar dolar gibi miktarın belli teminatlar karşılığı verilmesi, komşumuzu rahatlatacağı açıktır.

Ancak, Merkel ve bunun gibi düşünenler, daha ayağa kalkamadan kötü örnek olur diye solcu lideri yere serebilirler. Daha evvel yüksek faiz ile borç verdiklerinde, hayrına yapmadıkları gibi, nasılsa bu güzel ülkenin varlıklarını yok pahasına alırız diye de düşündükleri anlaşılmaktadır. Halbuki yüzde 175 oranında olan borç uzun vadeye yayıldığı ve ekonomi toparlandığı taktirde sorun olmaktan çıkacağı muhakkaktır. Ayrıca, ABD’nin Japonya’nın ve AB’deki birçok ülkenin borcunun milli gelirine olan oranının Yunanistan’dan yüksek olduğunu burada hatırlatalım. Yaklaşık 400 yıl birlikte yaşadığımız bu ülkeye ülkemizinde katkıda bulunması komşu olmanın gereği olduğu açıktır.