Yüzde 2 enflasyon hedefi için makul seviyede güven

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

ABD Merkez Bankası Fed faizlerde beklentilere paralel değişikliğe gitmedi. Bununla birlikte açıklama metninde sürekli kullanılan “sabır” ifadesi çıkarıldı ve enflasyona yönelik “makul güven “ kelimesi getirildiği görülüyor. Fed faiz artırımı için istihdam piyasasında daha fazla iyileşme ve orta vadede enflasyonun yüzde 2 hedefine yükseleceğine yönelik makul düzeyde güven duyulacak gelişmeleri gözlemleyeceğini belirtiyor. Başka deyişle Fed yeni sözlü yönlendirmesi ile faiz artırımında daha çok enflasyondaki gelişmeleri baz alacağını bildiriyor. Gelecek dönemde ABD TÜFE verisinin yüzde 2 seviyesine doğru hareket edeceğine yönelik sinyaller gelmesi Fed’in faiz artırımı için yeterli olacak. Bununla birlikte Fed’in daha önceki açıklamalarına paralel olarak Nisan ayında faiz artırımı yapılmayacak.

Büyümede ve enflasyonda aşağı yönlü revizyon

Ancak bunların dışında Fed 2015 yılına yönelik büyüme beklentilerini yüzde 2.3-yüzde 2.7 seviyesine doğru aşağı yönlü revize etmiş. Önceki beklentiler yüzde 2.6-yüzde 3 aralığında bulunuyordu. İşsizlik oranında yüzde 5-yüzde 5.2 seviyesine yine aşağı yönlü revizyon var. Önceki yüzde 5.2-yüzde 5.3 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyonda ise yüzde 1.3-yüzde 1.4 aralığına yine aşağı yönlü revize var. Önceki beklenti yüzde 1.5-yüzde 1.8 seviyesindeydi.

Sonuç

Sonuç olarak, faiz artırımı enflasyonun yüzde 2’ye yükseleceğine yönelik makul düzeyde güven oluşturacak gelişmelere bağlanmış. Ancak enflasyon projeksiyonlarının aşağı yönlü revize edilmiş olması, buna ek olarak büyümenin aşağı yönlü revize edilmiş olması ABD dolarının güç kaybetmesine neden olmuş durumda. Faiz artırımı belirli bir zaman kısıtlamasından çıkarılmış görünüyor, Fed’e zaman kazandıran ve rahatlatan bir noktada bulunuyor. Haziran ayında faiz artırımı beklentilerini törpüleyeceğini düşünüyoruz. Bu da ABD dolarında son dönemdeki güçlü görünüme bir miktar ara verebilir. Dolar endeksi yüzde 1.2 düşüşle 98.3 seviyesinde seyrediyor. EURUSD paritesi ise yüzde 1.52 artışla 1.0758 seviyesinde bulunuyor. İçeride doların değer kaybına bağlı olarak USDTRY’de 2.5836 seviyesine geri çekilme mevcut. USDTRY’de 2.57 desteğini izliyoruz. EURUSD paritesinde 1.0750 üzerindeki seyirler önemli olurken 1.11 direnci izlenmeli.