YSK, Erdoğan için son kararı verdi

Yüksek Seçim Kurulu, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı nedeniyle görevinden istifa etmesi gerekmediğine karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), muhalefetin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili yaptığı başvuruyu karara bağladı. Yüksek Seçim Kurulu, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı nedeniyle görevinden istifa etmesi gerektiği yönündeki talepleri reddetti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Cumhurbaşkanı adaylığı kesinleşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın istifa etmesine yönelik taleplerin reddiyle ilgili, "Başbakan'ı, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsünde olmamakla birlikte yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri kapsamında değerlendirmek ve kabul etmek mümkün görülmemiştir."(Kanun'da, istifa etmesi gerekenler arasında) Yüksek yargı organları, silahlı kuvvetler mensupları gibi özellik arz edenler veya yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları gibi tereddüte neden olabilecek olanlar görev ünvanı olarak ismen sayıldığı halde, hem siyasal fonksiyonu bulunan hem de idarede en yetkili amir olarak yer alan, bu nedenle dikkate değer bir özellik taşıyan bakanlardan söz edilmemiştir" dedi.

Oybirliğiyle karar verildi, istifasına gerek yok

Anayasa Mahkemesi'nin, ilgili hükmü içeren 6271 sayılı Kanun'un 11. maddesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu reddettiğini de anımsatan Güven, Yüksek Mahkeme'nin 1 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karar gerekçesinde, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanların diğer kamu görevlileriyle aynı hukuksal durumda olduklarının söylenemeyeceğinden bu kişiler bakımından cumhurbaşkanlığına aday olmaları halinde görevden çekilme zorunluluğu getirilmemesinin eşitlik ilkesine aykırı olmadığının belirtildiğini aktardı.

Sadi Güven, "Anayasanın 114, 298 sayılı Kanunun 65, 6271 sayılı Kanunun 11. maddeleriyle Anayasa Mahkemesinin oy birliğiyle verdiği karar birlikte değerlendirilerek, cumhurbaşkanı adaylığı kesinleşen Sayın Başbakan'ın istifasına gerek olmadığına oybirliğiyle karar verildi. Gerekçeli karar yazıldığında kamuoyuna duyurulacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir
YSK