Yunanistan borç erteletme turunda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Büyük vaatlerle iş başına gelen ‘genç’ Yunan hükümeti, Avrupa turlarına başlayarak borç sorununa çözüm arıyor. Önceleri, bazı borçlarının silineceğini uman Syrıza Partisinin yöneticileri, başta Federal Almanya Şansölyesi Angela Merkel olmak üzere, kimseden olumlu sinyal alamayınca, bu kez borçları ertelemenin yollarını aramaya başladı. Yunanistan daha önce yaklaşık 100 milyar  euro civarındaki borcunun silinmesini sağlamıştı. Yunan Hükümeti bu ayın sonuna kadar vadesi gelmiş milyarlarca euroluk borcunu ödemekle yüz yüze.

Başta Başbakan Aleksis Çipros (Tsipros) olmak üzere Yunan Maliye Bakanı Yannus Varifakis, Avrupalı liderlerle bir araya gelerek, borçlarının vadelerinin uzatılması mücadelesi vermeye başladılar. Görüşme yapılacak Avrupalı liderler ve yöneticiler arasında Avrupa Komisyonu başkanı Jean Claude  Junker, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri ile Fransa ve Almanya’nın maliye ve finans çevreleri de bulunuyor. Yunanistan’ın halen toplam 323 milyar euro dış borcu bulunuyor. Bu borcun 240 milyar dolarlık bölümü ise kısa vadeli.

Yunanlı hükümet yetkilileri, başlattıkları Avrupa borç erteleme turundan, elleri boş dönerlerse, kendilerinden ekonomik ‘mucize’ bekleyen Yunanlı seçmenlere karşı çok zor durumda kalacaklar. Yaşanan bu olumsuzluk, borçlu Yunanistan kadar, alacaklı olan Avrupalıları da kara kara düşündürmekte ve bu çıkmazda kurtulma arayışlarına itmekte.

Başta yeni Yunan Hükümetinin seçimlerde vatandaşlarına vermiş olduğu sözler ile bunların yerine getirilmesinin sonuçları hem ülke içinde hem de dışında merakla bekleniyor. Çünkü Çipras (Tspras) Hükümeti, Avrupa’nın bu güne kadar uyguladığı ekonomik sistemin tam tersi uygulamalara yönelmiş ve bu durum da başta Federal Almanya olmak üzere, birçok ülkede huzursuzluk yaratmıştı.

Sonuç olarak başta Yunan halkı olmak üzere, alacaklılar açısından da Brüksel, Frankfurt ve Paris turlarının önemi çok büyük. Buradan çıkacak sonuç tüm taraflar açısından büyük önem taşıyor… Borcu sildirmekten, ertelemeye kayış, yeni Yunan Hükümeti açısından da alacaklılar karşısında verilmiş bir taviz olduğu göz ardı edilmemeli. Alacaklılar açısından ise, olay borçluyu, boğmak mı yoksa yaşatmak mı şeklindeki bir ikilem olduğu ve hangisine karar verilmesi konusundaki ikilemde bocaladığı akıldan çıkarılmamalı.