Yunanistan seçimleri piyasaları bozdu

Yunanistan seçimlerinde radikal sol ittifakın birinci parti olarak çıkması, gelişen piyasalarda olduğu gibi BİST'i de kötü etkiledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftaya önceki kapanışa göre 186,94 puanlık düşüşle 90.549,11 puandan başladı. 

Borsa İstanbul'da pay piyasaları cuma günü kapanışına göre ortalama yüzde 0,21 değer kaybetti. Bankacılık endeksi yüzde 0,42, holding endeksi yüzde 0,21 düşüş kaydederken, açılışta yatırımcısına en fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 3,53 ile "madencilik" oldu. 

BIST 100 endeksinin 90.000 ve 89.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirten analistler, yurt içinde kapasite kullanımı, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin izleneceğini kaydediyor. 

Yunanistan'da radikal sola yöneldi

Yunanistan genel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) birinci parti olmasının ardından, Avro Bölgesi'ne ilişkin endişelerle küresel piyasalarda başta gelişen ülke varlıkları olmak üzere negatif bir seyir izleniyor. 

Yunanistan'da, dün gerçekleştirilen ve oyların yüzde 88'inin sayıldığı erken genel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 36,29 ile en çok oyu alan parti oldu.

Analistler, SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ın seçim öncesi açıklamaları nedeniyle ekonomide oluşabilecek belirsizliklere ilişkin tedirginliklerin yükseldiğini, dolayısıyla Yunanistan ve Avro Bölgesi liderlerinden gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini tahmin ediyor.