"Yunanistan'a zaman verilmesi lazım"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, mali krizdeki Yunanistan’a zaman verilmesi gerektiğini söyledi.

Phönix televizyon kanalının ‘’Forum Politik’’ programında soruları cevaplayan Merkel, avro ülkelerinin rekabet gücünün mali krizle mücadelede önemli olduğunu söyledi.

Kurtarma programlarına katıldıklarını ve krizdeki ülkelerle dayanışma içinde olduklarını belirten Merkel, bu dayanışmanın sonuç vermesi gerektiğini kaydetti. Yapısal değişikliklerin önemine işaret eden Merkel, aksi takdirde dayanışmanın işe yaramayacağını, güçlü bir Avrupa istediğini vurguladı.

Mali krizdeki Yunanistan’ın zamana ihtiyacı olduğunu ifade eden Merkel, Almanya Merkez Bankası'nın Yunanistan’daki reform programıyla ilgili risklere işaret etmesinin yeni bir şey olmadığını belirtti.

- ABD'nin Almanya'da dinleme ve izleme faaliyetleri

ABD’nin Almanya’daki casusluk skandalına da değinen Merkel, Alman gizli servislerinin kontrolü konusunda meclisin yetkilerinin genişletilmesinden yana olduğunu dile getirdi.

Almanya’daki internet hareketlerinin İngiltere ve ABD tarafından izlendiği haberleriyle ilgili olarak Merkel, tüm iddiaların araştırıldığını söylemekle yetindi. Merkel, İngiliz ve Amerikalı yetkililerle yapılan görüşmelerde, Alman hukukuna uyulduğu, yapılan veri aktarımlarının Alman dış istihbarat servisi ile ABD Ulusal Güvelik Ajansı (NSA) arasında 2002 yılında imzalanan anlaşma temelinde olduğunun kendilerine iletildiğini kaydetti. Merkel, bilgilerin korunması konusunda Avrupa’da ortak düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu da ifade etti.

Başbakan Merkel, 2016 yılında görevi bırakacağı yönündeki iddialarla ilgili "Özgür bir ülkeyiz. Kimseyi alıkoyamam. Bunu yazanlar bana bir şey sormadı. Yeniden ifade ediyorum; tüm yasama dönemi için seçimlere giriyorum’’ dedi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Merkel, CDU’nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ile yabancı sürücüler için otoyol ücreti getrilmesi talebi konusunda aynı fikirde olmadığını belirtti.