Yunanistan'ın borçları silinecek mi?

Yunanistan'daki erken seçimlerden radikal solcu SYRİZİA partisinin zaferle çıkması Yunanistan'ın borcunun silinip silinmeyeceği tartışmalarının fitilini ateşledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya, Yunanistan'da hafta sonunda yapılan genel seçimlerin ardından ülkenin borcunun yeniden yapılandırılmasının söz konusu olamayacağı, ancak şu andaki mali yardım programının süresinin uzatılabileceği şeklindeki tutumunu tekrar etti.

Alman maliye bakanlığı sözcüsü Marianne Kothe, düzenlenen basın toplantısında mali yardımın süresinin uzatılması hakkında,"Elbette ki seçeneklerden biri de bu. Daha önce söylediğim gibi tüm görüşmelerde yapıcı bir tutumumuz olacak... Her zaman olduğu gibi taleplerin nasıl formüle edildiği ve olayların bağlamı önemli, ancak prensipte seçenekler arasında yer alıyor" dedi.

"Utanç ve acı dolu" reçete

Yunanistan'da dün yapılan erken genel seçimleri kazanan radikal sol SYRIZA Partisi'nin başkanı Aleksis Çipras, beş yıldır uygulanan tasarruf önlemleri dönemini "utanç ve acı dolu" olarak niteledi ve bu dönemin sona erdiğini söyledi.

Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert de Almanya'nın Yunanistan'da kurulacak yeni hükümet ile işbirliğini sürdüreceğini, ancak yeni yönetimin Yunanistan'ın şu ana kadar kaydettiği "gözle görülür" iyileşmeyi devam ettirmesi gerektiğini ifade etti.

"Bizim açımızdan Yunanistan'daki yeni hükümetin ekonomideki toparlanmayı ve ülkenin daha önce verdiği sözleri sadık kalmasını sağlayacak önlemler alması son derece önemli."

Siebert, Başbakan Angela Merkel'in henüz görüşmediği Çipras'ı başbakan olarak yemin ettikten sonra tebrik edeceğini belirtti.

"Borçların silinmesi diğer ülkelere örnek olabilir"

Gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Maggio, Yunanistan’ın borçlarının bir kısmının silinmesi halinde, bunun diğer ülkelere örnek teşkil edebileceğini söyledi.
 
Toronto Dominion Securities gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Christian Maggio, Yunanistan'ın borçlarının bir kısmının silinebileceğini belirterek, "şu anda her şey mümkün. Borçların silinmesi anlamına gelen saç traşı (haircut) ya da geri ödemenin şartlarının ve süresinin yeniden uzatılması mümkün” dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Christian Maggio, Yunanistan’ın borçlarının bir kısmının silinebileceğini belirterek, “Borçların yüzde 50 oranında silinmesi ise çok büyük bir adım olur. Almanya kreditörlerin sert bir şekilde cezalandırılmasından memnun olmayacaktır” diye konuştu. 

Avro Birliği’nin yakın dönemde en çok zorlanacağı konulardan birinin SYRIZA'nın talepleri karşısında ödün verilmesi halinde, bunun diğer borç yükü ağır ülkeler tarafından örnek teşkil edebilecek olmasına değinen Maggio, “Eğer Yunanistan AB’den istediğini alırsa, bu diğer ülkeler için de örnek oluşturabilir. Troyka programında olmayan ama mali disiplini korumak adına kemer sıkan ülkeler kemerlerini gevşetmek isteyebilir” dedi.

Maggio, Yunanistan’da hükümetin kurulmasının ardından atılacak adımları görmek gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

“Yunanistan’ın ne talep edeceğini henüz bilmiyoruz. Önce bunu görmemiz lazım. Ondan sonra bunun değerlendirilmesi lazım. Eğer Yunanistan avrodan ayrılırsa, uluslararası olumsuz bir algı oluşabilir. Çünkü Avro Birliği oluşturulduğunda bunun geri dönülemez bir süreç olduğu düşünülmüştü. Eğer bir üyenin ayrılması söz konusu olursa, bu prensibin temelde başarısız olduğunun düşünülmesine yol açacaktır.”

Yunanistan’da genel seçimleri borçların yeniden müzakere edilmesini hedefleyen  Radikal Sol Koalisyon İttifak'ın (SYRIZA)  kazanmasının ardından Avro Birliğinin geleceği ve borçların yeniden yapılandırılması konusunda senaryolar yeniden tartışılmaya başlandı.

"Piyasalarda gerginliğin artması olasılığı var" 

Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics’in Başekonomisti Jonathan Loynes de Yunanistan’daki genel seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Belirsizlik döneminin başlaması ve piyasalarda gerginliğin artması olasılığı var” dedi.

Şubat ayında Yunanistan’ın kurtarma paketi kapsamındaki destek dilimi için görüşmelerin bir an önce başlaması gerektiğine işaret eden Loynes, “SYRIZA Troyka ile borçlarının yeniden yapılandırılmasını müzakere etmek istiyor ama öte yandan da seçmene verdiği vergilerin azaltılması, kamu harcamaların artırılması, asgari ücretin yükseltilmesi gibi sözlerinden de vazgeçmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan'daki gelişmeler 

Yunanistan’daki seçim sonuçlarının ardından avro/dolar paritesi sabah saatlerinde son 11 yılın en düşük seviyesini görürken daha sonra 1,1239 a yükseldi. 

Yunanistan'da dün yapılan erken genel seçimlerde SYRIZA seçimin galibi oldu. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sandıklardan yüzde 99,80'i açıldı. Buna göre SYRIZA yüzde 36,34 ile mecliste 149 sandalye alırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 27,81 oyla 76 sandalyeye sahip oldu.

Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile hükümet kurma görüşmeleri çerçevesinde yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz" ifadesini kullanmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir