Yunanistan'ın vergi kararına Troyka tepkisi

Uluslararası Para Fonu temsilcilerinden oluşan Troyka heyeti , Yunanistan hükümetinin vergileri azaltma kararına ilişkin sert tepki gösterdi. Hükümet ise planı uyguamakta kararlı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Ekonomik krizdeki Yunanistan'da, hükümetin mali krizle mücadele çerçevesinde getirilen ağır vergileri azaltma kararı, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu temsilcilerinden oluşan Troyka heyeti ile arasında anlaşmazlığa neden oldu. 

Yunanistan'ın kalkınma programının değerlendirileceği gelecek eylül ayı öncesinde Atina'da incelemelerde bulunan Troyka, hükümetin, vergi politikasında değişiklik yapmaya hazırlandığı şeklindeki açıklamalarına sert tepki gösterdi. Hükümet çevrelerinden yapılan açıklamalarda ise vergilerin azaltılması konusunun koalisyon hükümetinin ortakları arasında varılan strateji anlaşmasında karara bağlandığı ve toplumsal gerçeklerin veri alındığı belirtildi. 

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Başbakan Andonis Samaras ile başbakanlık konutunda gerçekleştirdiği yaklaşık üç buçuk saatlik başa baş görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Hükümetin, kalkınma programıyla ilgili belirli bir planı bulunduğunu ve bu plana göre hareket etmekte kararlı olduğunu" belirtti. 

"Biz bu plana göre hareket edeceğiz"

Troyka'nın tavrının kendilerini endişelendirmediğini ifade eden Venizelos, "Başbakan ile her şeyi konuştuk. Bütün bir planımız var. Biz bu plana göre hareket edeceğiz" diye konuştu. 

Başbakan Samaras, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, vergi konusunun yeniden değerlendirildiğini belirterek, bir sonraki adımın bu konudaki haksızlıkların düzeltilmesi olacağını ifade etmişti. 

Diğer yandan, hükümet ile Troyka arasında, Yunanistan'ın 2015-16 bütçesiyle ilgili açığın gelecek eylüle kadar kapatılmasına ilişkin müzakereler sürerken, Troyka heyetinin, İdari Reformlar Bakanı Kiryakos Miçotakis, Kalkınma Bakanı Nikos Dendias, Sağlık Bakanı Makis Voridis ve Çalışma Bakanı Yannis Vruços'u kalkınma programına daha iyi uyum sağlamaları konusunda uyardığı Yunan basınına yansıdı.   

7 bin memur daha işten çıkarılacak 

Görüşmeler sonunda, Troyka ile İdari Reformlar Bakanlığı arasında, Yunanistan'ın üstlendiği yükümlülüklere göre yıl sonuna kadar 7 bin memurun daha işten çıkarılması konusunda anlaşma sağlandı. Harcamaların daha sıkı kontrolü, geri ödenmeyen kredilere çözüm getirilmesi ve istihdam sorunlarının kesin karara bağlanması konularında diğer bakanlıklarla mutabakata varılamadığı ifade edildi. Bunlarla ilgili kararların alınmasının yaz sonuna bırakıldığı bildirildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir