Yurt dışında yaşayan Türkler

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Yurtdışına çalışmak için gidenlerin çoğu önce Almanya’da sonra değişik ülkelerde yerleştiler. Yurt dışında iş bulan Türkler önceleri Türkiye’deki ailelerine para göndererek ekonomiye “döviz katkısı” yaparlardı. 

Şimdilerde çoğu, aileleriyle yurt dışında yaşıyorlar. Tatil dönemlerinde “turist” olarak yurda geliyorlar. Tatil için Türkiye’ye gelen yurt dışında yerleşik Türkler, Anadolu’daki değişik yerleşim bölgelerinde harcamalarıyla ekonomiye hareket getiriyorlar. Harcama yaptıkları şehirlerdeki esnafa bereket getiriyorlar. 

2014 yılının ilk 6 ayında ülkeye 15.9 milyon ziyaretçi geldi. Bunların 1.9 milyonu, ikametgahı yurtdışında olan Türk vatandaşları. 

Yılın ilk yarısında turizm geliri 13.8 milyar dolar. Bunun 2.5 milyar doları yurtdışında yaşayan Türklerin harcaması. 

Bizde hem yabancıların hem de yurtdışında yaşayan Türklerin girişi haziran, temmuz ve ağustos aylarında hızlanır. 2013 yılında toplam 39 .2 milyon ziyaretçinin 5.4 milyonu Türk vatandaşları idi. 
Yurtdışında yaşayan Türkler hem ülkede daha fazla gün geçiriyorlar hem de her gün yabancıdan çok harcama yapıyorlar. 

2013 yılı ortalamasında yabancı ziyaretçilerin turizm gelirine katkıları 824 dolar iken bizim Türk ziyaretçiler kişi başına 1.252 dolar katkı yaptı. 2013 yılının tamamında ülkeye giriş yapan, ikametgahı yurt dışında bulunan 5 milyon 398 bin ziyaretçinin yüzde 67’si akraba ziyareti için, yüzde 22’si tatil için, yüzde 8’i işlerini takip etmek için geldi. 

Yurtdışında ikamet eden Türklerin harcamaları da üçer aylık dönemlerde farklı oluyor. En fazla harcama yılın üçüncü üç ayında yapılıyor. 2013 yılında yurt dışında yaşayan Türklerin toplam 6.7 milyar dolarlık harcamalarında en büyük pay yeme içmeye gitti. Yeme içme için harcanan para 2.3 milyar dolar. Giyecek harcamaları 877 milyon dolar, hediyelik harcamaları 423 milyon dolar. İkametgahı yurt dışında olan Türkler, ülkeye gelişlerinde sünnetlere, nişanlara, düğünlere katılıyorlar. Düğün, dernek demek hediye demek. Altın, takı demek. Bu nedenle hediyelik harcamaları oldukça yüksek oluyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018