Yurt içi piyasalar 2. çeyrek büyüme verisine odaklandı

Yurt içi piyasalar bugün açıklanacak 2. çeyrek GSYH verisine odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalarda, dolara olan güçlü talep ve hisse senedi piyasalarını etkisi altına alan kar satışları ana gündem maddesi olarak öne çıkarken, dün negatif bir seyir izleyen yurt içi piyasalar bugün açıklanacak 2. çeyrek GSYH verisine odaklandı. 

ABD'de güçlenen dolar ve yüzde 2,50'nin üzerine yükselen 10 yıl vadeli tahvil faizleri yatırımcılarda tedirginliğe neden olurken, hisse senedi piyasalarında satış baskısı etkili oldu. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,57 düşüşle günü 17.014 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,65, Nasdaq endeksi yüzde 0,87 geriledi. 

Doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında güçlenmesinin özellikle gelişen ülke piyasalarında oynaklığa ve sert düşüşlere neden olduğunu ifade eden analistler, yarından itibaren ABD'de hareketlenecek veri gündeminin yön üzerinde ana belirleyici olacağını tahmin ediyor. 

Bugün Japonya'da açıklanan makine siparişlerinin beklentilerin altında kalmasıyla dolar/yen paritesi yükselişini devam ettirirken, hisse senedi piyasalarında ise zayıflayan yenin ihracata pozitif katkı yapacağı beklentileriyle yükselişler dikkati çekiyor. 

Yurt içi piyasalarda, dolar/TL'nin yükselişinin negatif etkisi özellikle banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla hissedildi. Dolar/TL dün 2,20'nin üzerine çıkarken, BIST 100 endeksi banka hisseleri öncülüğünde yüzde 2,58 değer kaybıyla günü 80.080 puandan tamamladı. 

Analistler, bugün açıklanacak 2. çeyrek GSYH verisinin takip edileceğini belirterek, küresel piyasalardaki dolara olan talebin devam edip etmeyeceğinin de yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. 

Saat 10.00'da açıklanacak GSYH verilerine ilişkin gerçekleştirilen AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler 2014 yılı 2. çeyrek büyümesinin yüzde 2,8 olmasını bekliyor. 

Ankete katılan ekonomistlerin 2. çeyrek büyümesi beklentileri, en yüksek yüzde 4,1, en düşük ise yüzde 2 aralığında yer aldı. Öte yandan ekonomistlerin yıl sonu büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 3,2 olurken, bir önceki ankette yıl sonu büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 2,9 düzeyindeydi.  

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle: 

09.45 Fransa, temmuz ayı sanayi üretimi  

10.00 Türkiye, 2. çeyrek GSYH  

14.00 ABD, MBA mortgage onayları  

Bu konularda ilginizi çekebilir