Yurtdışından taşıt getiren emekliler şanslı

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın okurlar biliyorsunuz normalde, yurtdışından araç getirme hakkı yurtdışında yerleşik kişilere tanınıyor. Bu kişiler tarafından ikamet yerlerinde üzerilerine kayıtlı bulunan ya da başkasına ait olup vekâleten veya kiralama yoluyla getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının giriş işlemleri gümrük idarelerince yapılıyor ve pasaportlara taşıtı vardır şeklinde şerh düşülerek yurtta kalma süresi de belirtiliyor. 

Taşıtın Avrupa Birliği üyesi ülke uyruklu kişiler tarafından kimlik kartı kullanılmak suretiyle getirilmesi hâlinde, ilgililerin pasaportu bulunmadığından, “taşıt kaşesi” İçişleri Bakanlığınca tanzim edilen giriş-çıkış formunun gümrükle ilgili bölümüne tatbik ediliyor. 

Bu tür taşıtların yurtta kalma süreleri önem taşıyor. Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin getirdikleri taşıtlarına, 365 (üçyüzaltmışbeş) günlük dönem içerisinde 180 (yüzseksen) gün süre veriliyor.

Ancak; malulen emekli olanlar ile ön emeklilik hakkı kazananlar dâhil yurtdışından emekli olanların, emeklilik belgesini ibraz etmeleri hâlinde, taşıtlarına 360 (üçyüzaltmış) gün süre veriliyor. Yani emeklilere ilave süre şansı tanınmış oluyor.

Her iki durumda da belirtilen sürelerin tamamının kullanılmasından sonra, yeniden Türkiye’ye taşıt getirilebilmesi için kişi ve taşıtın, çıkış tarihinden itibaren en az 185 (yüzseksenbeş) gün süreyle fiilen yurtdışında bulunmaları gerekiyor.

Okurlarımızın mağdur olmamaları bakımından bu süreleri iyi bilmeleri gerekiyor. Esasen, Gümrük idareleri tarafından taşıt takip programları üzerinden her ay sorgulama yapılarak, kendi idarelerinden girişi yapılan ve süresi içerisinde çıkarılmayan kara taşıtları tespit ediliyor. 

Süresi içerisinde yurtdışı edilmeyen taşıtlara ilişkin bilgiler, İçişleri Bakanlığı nezdinde gerekli takibatlarda bulunulmak üzere her yılın nisan, ağustos ve aralık aylarında merkeze bildiriliyor.
Bu arada; Geçici ithaline izin verilen kişisel ve ticari kullanıma mahsus kara taşıtlarının; getiriliş amacı dışında kullanılması, bir başkasına kiralanması, ödünç verilmesi, başka bir şahsa izinsiz devredilmesi, satılması, hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması, taşıtla birlikte giren ve belgelerinde kayıtlı olan parçalarının izinsiz olarak değiştirilmesi, kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için yurtta kalma süreleri içerisinde yurtdışına çıkarılmaması veya herhangi bir gümrük idaresine teslim edilmemesi hâlinde, kaçakçılık olayı yoksa Gümrük Kanunu uyarınca gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası veriliyor ve geçici ithal izni iptal edilerek taşıt gümrük idaresince teslim alınıyor.

Bir diğer konu da bu araların kimin tarafından kullanılabileceğidir. Gümrük mevzuatına göre durum şöyledir; turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici olarak ithal edilen taşıtlar, taşıt sahibinin, ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce kullanılabiliyor. Ayrıca, geçici ithal izni verilen kişinin taşıtta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca da bu araçlar kullanılabiliyor. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar