AGÜ'lü öğrencilere Non-Academic Transcript avantajı

Abdullah Gül Üniversitesi, mezun olan öğrencilerine “Non-Academic Transcript” belgesi verecek. Öğrenciler için bu transkript iş verenlere somut bir belge sunmaları anlamında bir avantaj sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), Türk ve dünya üniversitelerine örnek ve model olacak bir uygulama başlattı. Bu uygulama ile öğrencilere mezun olurken ‘Non-Academic Transcript’ (NAT) adı altında ayrı bir transkript verilecek. Bu transkript öğrencilerin iletişim becerileri, sosyal becerileri, ekip çalışması gibi çeşitli yetkinliklerini belgeleyecek. Böylelikle diploma ile verilecek olan “Non-Academic Transcript’, öğrencilerin staj ve iş yaşamına referans olacak.

Türk ve Dünya üniversitelerinde ilk kez uygulanacak olan ‘Non-Academic Transcript’ projesi, AGÜ öğrenci dekanlığı ve gençlik fabrikasınca, içinde öğrencilerin de yer aldığı bir ekip tarafından geliştirildi. Öğrencilerin üniversite yaşamları boyunca katıldıkları sosyal aktiviteler, organizasyonlar, projeler, yurt içi ve yurt dışı etkinlikleri gibi aktiviteler gözlemlenecek. Bir veritabanı oluşturularak, elde edilecek veriler, bu veritabanında arşivlenecek. Arşivlenen bilgilerden yararlanılarak, öğrencilerin yüksek öğrenim sürecinde geliştirdiği temel yetkinlikleri, hangi etkinliklere katılarak kazandığını gösteren her öğrenci için ayrı içeriği olan özgün bir belge hazırlanacak. Bu gözlemler sonucu, önceden belirlenen bazı kriterlere göre öğrencilerin sosyal ve duygusal becerileri ölçülecek ve sonuçlar bu transkripte yer alacak. Öğrenciler staj yaparken veya mezun olup iş yaşamına girerken, diplomaları ile sunacakları üniversite onaylı ‘Non-Academic Transcript’, onlara referans olarak hem istedikleri yerde staj yapmalarına, hem de kendilerine daha uygun bir iş bulmalarına önemli katkı sağlayacak. Ayrıca ‘Non-Academic Transcript’ şirketlerin aradıkları nitelikli çalışanlara ulaşmalarına da yardımcı olacak.

Abdullah Gül Üniversitesi Öğrenci Dekanı Yrd. Doç. Dr. Hande Gürel, artık işverenlerin farklı becerilere sahip bireyler istediklerini belirterek yetkinlikleri, işverenlerin takım çalışması, iletişim becerileri, sosyal becerileri gibi becerileri gelişmiş bireyleri tercih ettiklerini söyledi. Gürel, “Bu transkript, güvenilir bir belge şeklinde üniversite tarafından onaylı, öğrencilerin kazandığı yetkinlikleri içeren bir belge olacak. İş verenlere somut bir belge sunmaları anlamında bu transkript öğrencilere bir avantaj sağlayacak. Transkript, dünyada ve ülkemizde bir ilk” diye konuştu.

AGÜ Gençlik Fabrikası Gençlik Çalışanı ve Eurodesk Sorumlusu Aytaç Uzunlas ise öğrencilerin iş aramaktan ziyade ‘Non-Academic Transcript’ ile iş seçebilir hale geleceklerini söyledi. Uzunlas, “Bütün üniversiteler öğrencilerini mezun ettiklerinde iş bulmalarını isterler. Biz de, öğrencilerimizin iş bulmasından ziyade, onların iş seçmelerini istiyoruz. Edindiği bilgi, beceri ve tutumları aslında bu yetkinlikleri tam geliştirebilecekleri, ya da edinmek istedikleri yetkinlikleri geliştirebileceği işleri kendilerinin seçmelerini istiyoruz. Öğrencilerimizin iş aramaktan ziyade ileride bu belgeyle de iş seçebileceklerini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.