Bursa, sivil havacılık merkezi olmaya talip

Savunma ve havacılık sanayiine parça üretimiyle öne çıkan Bursa, sanayi altyapısıyla özellikle sivil havacılıkta öne çıkmak istiyor. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Bursa, bu yılın ilk 9 ayında savunma ve havacılık alanında 6 milyon dolarlık ihracat yaptı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 632 artış gözlenirken, bu alandaki en yüksek ihracat 4,5 milyon dolarla eylül ayında yapıldı. Türkiye genelinde ise yüzde 6,4'lük bir artış kaydedildi. 1,2 milyar dolar seviyesine ulaşan toplam ihracatın yıl sonunda 1,7 milyar dolar olması bekleniyor. Altay tankının gövdesini işleyen, Boeing, Türk Hava Kuvvetleri ve TAI'ye kalıp-fikstür gibi parçaların üretimlerini yapan Bursa, bu alandaki etkinliğini artırmak için düğmeye bastı.

Savunma ve havacılık sanayi kapsamında özellikle sivil havacılıkta söz sahibi olmak isteyen Bursa, önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak olan Teknik Tekstil ve Kompozit Mükemmelliyet Merkezleri ile Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) projeleriyle üretime destek olacak eğitim, Ar-Ge, laboratuvar, sertifikasyon altyapısını oluşturuyor. Sivil havacılık bünyesinde sportif havacılığın geleceğin hızlı gelişecek sektörlerinden olduğuna işaret eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Uzay, Havacılık ve Savunma Konseyi Başkanı UHS Kümelenmesi Lideri Dr. Mustafa Hatipoğlu, 2032'ye kadar dünyada 35 bin 200 uçak üretileceğini, Bursa'nın da bu pazardan pay alması için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

"Sportif hava araçlarını yarı fiyatına üretebiliriz"

Üye sayısı 75 olan ve URGE destek programı kapsamında 27 firma ile uluslararası pek çok fuara katılım sağldıklarını anlatan Hatipoğlu, "Geçenlerde Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı ADEX-2016'yı ziyaret ettik. Önümüzdeki günlerde Pakistan'da bir fuara katılacağız. Azerbaycan Fuarı'nda Pakistan hava kuvvetleri bir firmamızdan 50 motorluk teklif aldı. Milli Savunma Bakanımız'ın da ilgisi vardı. Biz sportif havacılığa yönelik uçakları motorları da dahil Bursa'da en az yarı fiyatına üretebiliriz. Altyapımız var. Bursa, şu anda Türkiye'nin savunma sanayinin ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor. Ama yüzde 75'ini karşılayabilecek altyapıya sahip" dedi.

Geçen yıl Bursalı B Plas firmasının Alman AQUILA'yı satın alarak AQUILA A210 Light Eğitim Uçağı üretimine başladığını hatırlatan Dr. Mustafa Hatipoğlu, küme firmalarından Alida'nın 60 kW gücünde havacılık motorları ve paramotor ürettiğini, MFK, YEPSAN, Coşkunöz gibi firmaların da savunma sanayi ile yurtiçi ve yurtdışı firmaların tedarikçileri arasında yer aldıklarına vurgu yaptı. Hatipoğlu, özellikle AQUILA'nın üretimini Bursa'ya taşıması ve yerlileşmesi süreci ile sivil havacılıkta önemli bir adım atılmış olacağını dile getirdi.

Sektörden sertifikasyon desteği talebi

Bursa'nın otomotivde güçlü olan altyapısının savunma ve havacılık sektörü için hem avantaj hem de dezavantaj barındırdığına değinen Dr. Mustafa Hatipoğlu, firmaların altyapıya da yönelmesi gerektiğini belirtti. Savunma ve havacılık sektörünün önemli sertifikasyonlar gerektirdiğinin altını çizen Dr. Mustafa Hatipoğlu, "Bunlar da uzun ve pahalı yatırımlar. Altyapısı olan bazı firmalar ana sektörlerinde seri üretimleri devam ettiği için bu sürece girmek istemiyorlar. Biz de sertifikasyonların alınması konsunda firmalarımızı zorluyoruz. Bunlar olmadan ne sivil havacılığa ne de savunma sanayine girmek mümkün değil. Bu noktada bazı destek engelleri var. Örneğin sertifikasyonların denetim masrafları çok yüksek bedeller oluşturuyor. Firmalar da bu konuda zorlanıyor. Bu noktada talebimiz, en azından bu masrafların yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılanması" açıklamasını yaptı.

Kentteki hava parklarının sayısı artmalı

Bursa merkezindeki Yunuseli Havaalanının da bir an önce açılmasını beklediklerini vurgulayan BTSO Uzay, Havacılık ve Savunma Konseyi Başkanı UHS Kümelenmesi Lideri Dr. Mustafa Hatipoğlu, Bursa'daki hava parklarının sayısının artması gerektiğine işaret etti. Dr. Hatipoğlu, "Light, microlight, ultra light gibi 2 ve 4 kişilik uçakların yanı sıra delta kanat, paramotorlarla amatör havacılığı teşvik eden uygulamalar için orada bir hangarımız olmasını arzu ediyoruz. Böylece havacılık konusunda gençlerde bir bilinç oluşturmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Uludağ Üniversitesi'ndeki pistin açılması da bu girişimleri destekleyecek" diye konuştu.